Последно:
ЕРП-тата ще разрешат разсрочено плащане на високите сметки
Още...

Между 2 и 3 хиляди протестиращи окупираха Министерството на икономиката в неделния предиобед.

Демонстрантите горяха под прозорците на министър Делян Добрев фактурите си за ток и парно и същевременно развяваха националните знамена, освиркваха управниците и скандираха: „Добрев, ела!", „Мафия, Мафия!", "Всеки ден ще е така до победата!".

Те протестират срещу рекета на топлофикация, ЕРП-тата и държавните регулаторни органи.

Искаме да премахнем термина прогнозно количество, искаме реално количество, настояват протестиращите.

Междувременно икономическият министър пристигна на мястото на протеста. Добрев излезе пред протестиращите и едва не беше линчуван. Кордон от полицаи успяха да го върнат обратно в сградата на министерството. Пред входа на сградата един от организаторите на протеста успя да му отправи въпроса: „Кога най-после ще имаме индивидуални договори с топлофикация", но Добрев не успя да отговори заради последвалия обстрел със снежни топки.

Протести срещу монополите заляха страната

Още...

Поради невъзможност да се проведе диалог с журналистите, той ги покани в сградата.

Видяхте, че поканих протестиращите, но те отказаха и поискаха да сляза. Аз слязох, но не можа да се получи диалог долу, защото хората са прекалено превъзбудени от всичко, което се случва", каза Добрев на журналистите в министерството. Той изрази надежда диалогът с протестиращите да се проведе следващите дни и да се извършат проверки дали сметките за ток и парно са коректни.

Добрев отбеляза, че сметките за топлинна енергия се изчисляват с прогнозни данни, а сметките за ток - на базата на електромерите. Той каза, че е възможно или да са направени грешки при засичането на електромерите, или някои електромери да не отчитат правилно.

Подпалиха коли на EVN в Пловдив
Още...

Добрев съобщи, че са постъпили няколко хиляди жалби в министерството и обеща да бъдат направени проверки. В проверките ще бъдат включени Българският институт по метрология и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Добрев съобщи, че някои електроразпределителни дружества по време на празниците са пуснали инкасаторите си в отпуск вместо да отчитат електромери. Той съобщи, че за сега са установени две нередности - отчитане на по-дълги периоди и подаване на ниско напрежение в някои селища, което води до по-високи сметки без за това да имат вина потребителите.

Временният шеф на ДКЕВР Андон Роков също беше в министерството и заяви, че проверките са започнали от началото на февруари и ще продължат. Той отбеляза, че максималната глоба е 1 милион лева, а при повторно нарушение значително повече. Според Роков до една седмица ще има резултати от проверките.

Ще действаме абсолютно безкомпромисно към тези, които не спазват закона", заяви Роков.

Междувременно протестиращите потеглиха към Народното събрание. Там те отново изложиха исканията си и протестираха, че се потъпкват правата на потребителите. В сметките за ток 40% е реално потребеното, а другото са такси, смятат протестиращите.

1660 жалби за високи декемврийски сметки приети в ЧЕЗ за няколко дни
Още...

„Пълни чужди джобове! До кога!", попитаха протестиращи и скандираха: „Оставка, Оставка!", хвърляйки яйца по посока на Народното събрание. Пред парламента се събираха и подписи за законодателни промени и за предизвикване на финансова ревизия на топлофикация за Столична община и в прилежащите кметства на територията на София. Хората настояват да се премахнат топлинните счетоводители, тъй като са посредници, представящи неверни прогнозни данни.

Припомняме, преди близо седмица от ЧЕЗ излязоха с позиция, в която поясняват, че дружеството е част от веригата на ценообразуването и на ЧЕЗ се падат по-малко от 17% от крайната цена за клиентите. От компанията припомнят, че с решение на ДКЕВР от 01 юли 2012 година са определени цените за енергия.

Според справката при сметка от 100 лева за ЧЕЗ остават 17 лева, а останалата сума се изплаща обратно по веригата - за производство и пренос, включително добавки за зелена енергия, добавка за енергия от когенерация, невъзстановяемите разходи по дългосрочни договори, данъци, такси и акцизи.

От ЧЕЗ допълват, че изплащат на останалите участници във веригата на ценообразуването дължимите суми (83% от фактурираната цена за клиентите), независимо от това дали клиентите са ги платили или не.

По-малко жалби в сравнение с миналата година, отчитат от ЕНЕРГО-ПРО
Още...

Исканията на протестиращите са: национализация на ЕРП-тата, премахване на всички посредници - НЕК да поеме тяхната функция; Разсекретяване на всички договори в сектора Енергетика; Търсене на отговорност на подписалите ги лица; Електроенергията, произведена от АЕЦ - Козлодуй да се разпределя само на вътрешния пазар за нуждите на гражданите и обществото; Да се премахне задължителното изкупуване на ел. енергията от НЕК.

По отношение на топлинната енергия гражданите настояват за индивидуални договори с топлофикационните дружества с право на прекратяване с едномесечно предизвестие от страна на клиентите/гражданите; Уредите да отчитат в МВт/ч; Реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Освен в София, граждани от Пловдив, Варна, Благоевград, Сандански, Силистра, Гоце Делчев, Белене, Шумен, Ямбол, Велико Търново, Бургас, Монтана, Добрич, Кърджали се организират за акцията във "Фейсбук".

Протестите са под надслов „Да запалим монополите" и "Няма да ви търпим простотията, не и за наша сметка/на гражданите".