Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов се срещна с генералния директор на Международната организация на труда (МОТ) Жилбер Хоунгбо и представи пред него приоритетите на ресорното министерство. Това съобщиха от МТСП.

Двамата проведоха разговор по време на 112-ата сесия на Международната конференция на труда (МКТ) в Женева, Швейцария. Те обсъдиха ролята на Глобалната коалиция за социална справедливост, създадена по идея на генералния директор на МОТ.

Министър Иванов подчерта, че приоритетите на България в политиката по заетостта за 2024 г. съответстват на приоритетните направления на Глобалната коалиция. Като приоритет той изтъкна приемането на Националния план за действие по заетостта с цел насърчаването на заетостта и намаляване на безработицата, включително сред групите в неравностойно положение на пазара на труда.

Той акцентира и върху дейностите на Министерството на труда и социалната политика за повишаване на качеството на работната сила на фона на цифровизацията на икономиката и прехода към климатична неутралност.

По думите му в резултат на изпълнението на Плана по заетостта през 2024 г. се очаква нивото на безработица в България да спадне до 4%, а заетостта във възрастовата група 20-64 години да достигне 77%,

Министър Иванов и Жилбер Хоунгбо дадоха висока оценка на партньорството между България и Международната организация на труда. Страната ни отдава голямо значение на членството в МОТ и на ефективното изпълнение на международните трудови стандарти. "През 2024 г. ратифицирахме конвенции, касаещи безопасните и здравословни условия на труд, които бяха обявени за фундаментални конвенции на организацията МОТ", подчерта социалняит министър.

Той акцентира и върху ключовото значение на включването на темата за създаване на нов стандарт за закрила на работниците от биологични опасности в международните трудови стандарти в дневния ред на 112-та сесия на Международната конференция на труда и благодари за техническата помощ, която организацията оказва за транспонирането в българското законодателство на директивата за адекватни минимални работни заплати в ЕС.

В рамките на Международната конференция на труда министър Иванов проведе срещи и с генералния секретар на Международната асоциация за социално осигуряване Марсело Гаетано и министъра на труда и социалната сигурност на Молдова Алексей Бузу, който председателства 112-та сесия на МКТ. По време на разговорите бяха обсъдени съвременните предизвикателствата пред социалното осигуряване, пазара на труда и осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд.

Държавата осигурява възможност за работа за 10 хиляди безработни през 2024 г.

Държавата осигурява възможност за работа за 10 хиляди безработни през 2024 г.

Съгласно Националния план за действие по заетостта през 2024 г.