България предложи експертна помощ за присъединяването на Албания и Република Македония към Европейския съюз.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Солун, където участва в четвъртата четиристранна министерска среща на Албания, България, Гърция и Република Македония.

Захариева призова всяка от четирите страни да излъчи дипломат за връзка, който да координира изпълнението на решенията, приети в четиристранен формат.

Тя припомни и усилията, които България е положила по време на своето европредседателство за започване на преговори за влизането на Албания и Република Македония в ЕС.

Захариева подчерта още, че работата на българската дипломация за европейска перспектива на Западните Балкани продължава.

Тя изтъкна и конкретните области на сътрудничество, заложени от европейските лидери в София - сигурност, икономика, младеж, свързаност, дигитализация и добросъседски отношения.

На двустранна среща със своя колега от Македония Никола Димитров българският първи дипломат обсъди конкретните стъпки по прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Захариева и Димитров коментираха и предстоящото провеждане на съвместен бизнес форум и второ съвместно заседание на правителствата на двете страни след подписването на договора.

Тя проведе среща и с алтернативния министър на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос, с когото обсъди аспектите на регионалното сътрудничество с акцент върху енергетиката. Двамата подчертаха важността от енергийна диверсификация на Балканите.

По време на министерската среща в Солун участниците поставиха и редица регионални въпроси като диалога Белград-Прищина и ситуацията в Босна и Херцеговина след изборите.

Първият ни дипломат изтъкна полезността на тези срещи и припомни, че именно в Солун е постигнала договорка със своя албански колега Дитмир Бушати за признаването на българското малцинство в Албания.