Екипажът на български граничен кораб, включен в силите на Европейската агенция по охрана на границите Фронтекс в Егейско море, е спасил мигранти. Според информация на МВР спасените са 120 души, от които 53 мъже, 34 жени и 33 деца.

По-рано бе съобщено за 66 мигранти по информация на гръцки медии, цитирани от БНР.

Мигрантите от две лодки са качени на кораба и транспортирани до гр. Митилини, остров Лесбос. Спасителната акция е станала около 4 часа след полунощ. Нашите морски граничари установили югоизточно от остров Лесбос, в гръцки води две надуваеми лодки, натоварени с мигранти, съобщиха от МВР.

Мигрантите са взети на борда на българския кораб. С лодката на кораба до гр. Митилини на острол Лесбос веднага е транспортирано момче в критично състояние, на видима възраст около 10 г. Според гръцките медии, въпреки всички усилия на медиците, детето не е спасено.

Всички мигранти - общо 120 души, са транспортирани до пристанището на града. Предстои установяване на националността им, уточняват от МВР.

Нашият кораб патрулира по линията, която разделя гръцките и турски териториални води. Екипажът на граничния кораб «Обзор», участва в патрулни действия в рамките на операция «Посейдон» под ръководството на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс.