Депутатът от Атака Венцислав Лаков алармира, че самолетите Су-25 не летят, защото нямат нови пиропатрони и упрекна Министерството на отбраната.

Цялата авиобаза „Безмер" не работи, не се охраняват черноморската граница и северната част на България, заяви Лаков. Кой и защо допусна самолетите да останат без нови пиропатрони, попита той по време на парламентарния контрол министъра на отбраната Аню Ангелов.

Министър Ангелов изтъкна в отговор, че Авиобаза „Безмер" не изпълнява задачи по охрана нито на черноморската, нито на северната и западната граници и уточни, че самолетите Су-25 са за поддръжка на сухопътните сили. Ангелов посъветва Лаков да си направи справка що е охрана и що е отбрана.
„Ние не охраняваме сухопътните граници, има друго ведомство за това", добави Аню Ангелов.

Тези самолети бяха предвидени за сваляне от въоръжение до края на 2012 година, но за да се запазят способностите за поддръжка на сухопътните сили се взе решение за отсрочка до края на 2013 година, изтъкна още Ангелов.

Той подчерта, че още през август 2010 година е била открита обществена поръчка за доставка на пиросредства за руската авиационна техника, именно с цел да се осигури летателната способност на самолетите. Явил се е само един кандидат, който бил поканен за сключване на договор, но се отказал под предлог, че допуснал грешка в офертата си. При повторна процедура за доставка се явил един участник, който не отговарял на условията.

В началото на тази година е стартирала трета процедура, при която са се явили двама кандидати и с избрания изпълнител е сключен договор. Срокът за доставката е 5 месеца и изтича на 3 януари 2013 година, съобщи Аню Ангелов. Той каза, че министерството прави всичко възможно в преговори с фирмата изпълнител да направи доставката по-скоро.

„Вие сте прежалили Су-25 и вероятно, както се говори, ще бъдат продадени на безценица в Африка или другаде, за да се отвори път за вашите прехвалени F-16, които са трета ръка и са от началото на 80-те години", заяви Лаков на военния министър. Той каза още, че фирмата доставчик била налице прекалено свързана с властта и сегашното управление.

Аню Ангелов подчерта, че има закон за обществените поръчки и че Министерството на отбраната е направило всичко две години преди да изтече срокът, за да бъдат осигурени пиросредства.

„Имаме проблеми в поддръжката на руската техника - бивша съветска авиационна техника. Имаме забавяне по сега действащи договори за доставка на резервни части", съобщи Аню Ангелов и добави, че търсят всякакви възможности извън Русия за доставка на резервни части. „Затова предвиждаме да не закупуваме нова руска техника, а да търсим диверсификация", категоричен бе Ангелов.

Той потвърди от парламентарната трибуна, че в най-скоро време ще бъде внесено решение в МС за даване на мандат на министъра на отбраната за преговори за доставка на нов изтребител.

Няма такова понятие „трета ръка", репликира той Лаков и поясни, че има понятие „употребявани машини". Какво точно ще реши Министерският съвет да ни възложи, да водя преговори, е въпрос на близко бъдеще, а в крайна сметка вие, народните представители, ще вземете решение за проекта за инвестиционни разходи, добави Ангелов.