Трябва да заложим идеята за енергийната сигурност като един от приоритетите на предстоящото българско председателство на ЕС. Това обяви лидерът на АБВ Георги Първанов по време на пресконференция в централата на партията.

Първанов коментира приключилия форум по газовите въпроси, във връзка с газовия хъб "Балкан", с участието на премиера и представители на различни фирми. Според лидера на АБВ този форум трябва да бъде оценен като идея, резултати и перспектива. Имало доста мнения и оценки - главно политически, по-малко експертни, смята той. Първанов изтъкна, че АБВ има нелоша експертиза и може да се включи в този дебат.

По енергийната тема трябвало да има висша форма на консенсус, защото става дума за въпроси, които ще се решават от повече от едно правителства. "Наличието на съгласие е предпоставка нещата да се случват последователно, с приемственост", коментира Първанов.

Първанов подчерта, че е склонен да поощри активността на министър-председателя и правителството в последните месеци, когато става дума за енергийните въпроси. От гледна точка на необходимостта от дебат за енергийната ни дипломация обаче, Първанов оцени като "скромни" резултатите от форума.

Той изтъкна, че страната ни има стратегическо географско положение, но сме го загубили като политика и енергийна дипломация. „Беше заявено, че България има възможности да получава газ от няколко източника. Не бих искал да коментирам Русия като възможен източник, защото от там отговорът дойде бързо и категорично", подчерта Първанов.

По думите му, оказало се, че "премиерът Борисов и Путин са се договорили, но може би нещо не са се разбрали".

Лидерът на АБВ изтъкна, че било ясно казано, че към България тръба не се предвижда. "Насила ли ще ги накараме да пуснат тръба?“, запита Първанов.

Нямаме единна национална позиция по проблема с бежанците, изтъкна на свой ред зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Според него това е проблем на две правителства - на Пламен Орешарски и на Бойко Борисов.

Петков констатира провала на МВР и ДАНС. "Няма как Борисов да бърбори, че сме спрели мигрантската вълна, а в същото време да се арестуват по 200-300 бежанци в центъра на София“, подчерта той. Петков не спести критики, като заяви, че това ръководство е неспособно да овладее ситуацията.

Бившият МВР шеф от кабинета „Станишев“ напомни, че още в предния политически сезон е била коментирана идеята за вот на недоверие и тя трябвало да бъде доразвита. Изграждането на оградата по българо-турската граница е провал на ГЕРБ, коментира той. „Става дума за тежък провал, който удря всеки български гражданин", посочи Петков.

Попитан дали АБВ ще внесе вот на недоверие, заедно с БСП, Първанов отговори, че ще го направят "равно отдалечено". Добрата коалиционна култура изисква равноправен диалог, коментира той и допълни, че най-важното е да се състои сериозен дебат по темата за сигурността в началото на сезона.