90% от народните представители са противници на радикални реформи. Това обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев по време на 15-ото Национално събрание на партията, което се провежда в Боровец.

Разделен Реформаторски блок - както се яви на изборите през 2014 г., без лидерство, без отговорност и яснота - кой отговаря пред гражданите, кой преговаря с партньорите и кой се отчита пред избирателите за тези преговори - не може да проведе реформи”, коментира лидерът на ДСБ.

Предстои на форума ДСБ да избере нов председател и ръководство. В началния час на събранието -12.00 ч., присъстват 469 делегати.

“Целият проект за доклада на председателя отиде в кошчето рано тази сутрин, просто защото има моменти като последните 24 часа - с атентата в Ница и с неуспешния опит за преврат в Анкара и Истанбул, в които човек разбира, че отговорността да се занимаваш с политика е значително по голяма от отговорността да композираш един текст”, коментира Кънев. По думите му, в такива моменти в политиката значение имат съхраняване на “някакъв базов обществен морал и казването на истината от хората, поели отговорност пред някакви други хора”.

Кънев добре помнел обещанията си от 2013 г., когато бил избран за председател на ДСБ. Тогава нямало “мегдан” за много обещания пред ДСБ. Успяхме от позиция на извънпарламентарна партия, без държавно финансиране, да осигурим лидерство на нашите идеи в българската политика, се похвали той.

Тезата за съдебната реформа като основна предпоставка за развитие на българското общество се радвала на подкрепата на 8% от българите. Днес 2/3 от българските граждани знаят, че без да започнем съдебна реформа, не сме тръгнали наникъде, подчерта Кънев.

По думите му, в момента се провежда най-младото национално събрание на ДСБ, откакто партията е учредена. Следващото ще е по-младо, защото в партията тече процес на подмладяване, на отваряне прогнозира лидерът на ДСБ.

“Нашето време, нашите сили и енергия бяха ориентирани към създаване на силен РБ”, коментира реформаторът. През 2013 г. обещал ДСБ да се отвори към професионалните общности, към българите в чужбина и да даде много по-голяма роля на областните си организации.

 “Приетият тази година нов устав е пряко продължение на обещанията, които съм поел”, каза Радан Кънев.

Консолидация в дясното пространство и в центъра, консолидация на граждани, на избиратели и партии, били сред обещанията на Кънев през 2013 г. Постигнахме консолидация на гражданите извън ГЕРБ, но не можахме да постигнем политическа консолидация, не можахме да постигнем единен РБ, отчете той.

“Ние опитахме, но не можахме да изпълним най-важното си желание - овластяване на едно ново поколение български граждани, на политически събудената българска средна класа, политическо обединение на хората, които през 2013 изригнаха срещу един десетилетен корумпиран модел на управление последните”, коментира още Радан Кънев.