Конституционният съд не е обявил за противоконституционни текстовете, в които настоящият Висш съдебен съвет (ВСС) може да избира нов главен прокурор. За това напомни доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право,  в студиото на БНТ. Очаква се днес прокурорската колегия да обсъди темата.

Според нея ще има два прочита на казуса- че този ВСС може да излъчи нов главен прокурор и втората, че трябва. Киселова смята, че ще надделее тезата, че трябва да се избере нов главен прокурор. Според нея тези разпоредби е трябвало да бъдат обявени за противоконституционни и смята, че нов ВСС трябва да избере главен прокурор.

Относно казуса с двете ДПС-та за регистрация за изборите на 27 октомври според Наталия Киселова Централната избирателлна комисия не иска да влезе в спора в ДПС. Тя не изключва ЦИК да откаже регистрация на двете фракции. Възможно е и съдът да стане част от предизборната кампания като се произнесе в полза на едната страна.

Адвокат Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" няма особени очаквания към прокурорската колегия, която днес ще обсъди дали да започне процедурата за избор на нов главен прокурор. Днешната процедура ще е повече от формална, изтъкна той, като очаква сериозният дебат да е в четвъртък.

Според Георгиев процентът може да отправи питане до КС дали този ВСС може да излъчи нов главен прокурор. Той е на мнение, че Делян Пеевски много държи този ВСС да избере главния прокурор. Самият пленум може да спре тази процедура, подчерта Емил Георгиев.

ЦИК е добре позиционирана по казуса с двете ДПС-та, според него. Изборната комисия е в ситуация да решава вътрешнопартиен казус и проблемът е показал вътрешни празноти.

ВАС се произнася до 3 дни по жалбата от ДПС на Доган срещу указанията на ЦИК
Обновена

ВАС се произнася до 3 дни по жалбата от ДПС на Доган срещу указанията на ЦИК

Едновременно с жалбата във ВАС е постъпило и заявление за оттеглянето й