Българската държава да се извини на еврейския и българския народ за съучастието на българските власти в геноцида по отношение на евреите от Тракия и Македония, призова публицистът Георги Тодоров по време на конференцията „Да опознаем миналото си" в столичния хотел „Радисън".

Вече два дни родни и чуждестранни експерти обсъждат дейността на българската държава по отношение на евреите по време на Втората световна война. Събитието се организира от Български хелзинкски комитет и има за цел да се разгледа комплексно третирането на евреите - „Да се обсъди както спасяването, така и участието в геноцида".

По отношение на събитията от 1943 година Георги Тодоров изтъкна 4 злодеяния и едно праведно дело.

Към „четворката" той причисли присъединяването на България към Тристранния пакт; приемането на антиеврейски закони; репресии спрямо евреите и депортирането на евреите от т.нар. нови земи. Като праведно дело публицистът посочи спасяването на евреите от старите земи.

Председателят на БХК Красимир Кънев също подкрепи идеята за извинението, отправена от Тодоров. „Разбира се, че трябва да има такова извинение. То донякъде стана... Президентът Първанов мисля, че го направи по време на една сбирка в Израел", заяви Кънев и добави: „Става дума за много тежко престъпление, което е извършено от българската държава и едно извинение е напълно естествено".

По думите му извинението трябва да бъде дадено от този, който може да говори от името на българската държава: „Обезателно трябва да има извинение!".

По време на конференцията Горан Садикардио от скопския мемориален център на Холокост коментира позицията на българските власти по въпроса с депортирането на 11 343 евреи в лагерите на смъртта.

По думите му по време на конференция в Ню Йорк, проведена през миналата година, българският външен министър Николай Младенов е заявил, че много точно се знае какво е участието на България в депортирането.
„Преди седмици пък същият този министър каза, че ще огради историята с червени линии", коментира Садикардио.

Подобна била реакцията на българския посланик в Македония преди премиерата на филма „Трето полувреме". По думите на Садикардио аргументите на държавните мъже в България са ехо на това, което се говори през последните 70 години и българското общество все още не е готово да се изправи пред митовете и да признае участието на България в депортирането на тези евреи.

Садикардио призова България да отвори своите архиви най-после и да каже на българското общество каква всъщност е историята. Сред основните теми на конференцията беше дали всъщност българските власти са знаели, че изпращат тези хора на сигурна смърт или са мислели, че отиват да работят.

В подкрепа на първото твърдение беше припомнен разговор между тогавашния български министър-председател Богдан Филов и швейцарския посланик. В него Филов заявява, че тези над 11 000 евреи се качват на влаковете за Германия, за да работят. Швейцарският дипломат обаче му заявил: „Не, те ще бъдат изпратени там, за да умрат".