Остро писмо до всички евродепутати изпратиха евронаблюдателите Мария Капон, Димитър Абаджиев и Мартин Димитров по повод поправка, внесена от "зелени" депутати в Европейския парламент към проектодоклада на Джефри ван Орден за България, съобщава Дарик радио.

Въпросната поправка настоява "да се прекратят обструкциите за регистрация на политически партии на етнически македонци и да се прекратят всички форми на дискриминация на това малцинство".

В електронно писмо до всички евродепутати българските евронаблюдатели заявяват, че са против този текст, който е "недопустим", тъй като представлява "опит за натиск над назависимата съдебна власти и говори за македонско малцинство, каквото в България никога не е имало".

В текста на писмото се настоява поправката да бъде оттеглена и се подчертава, че тя ще засили евроскептицизма в България.

Друга внесена поправка настоява за по-гъвкав подход към въпроса със затварянето на АЕЦ "Козлодуй" като бяха обсъдени две становища - за спазване на срока за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ и за евентуалното му отлагане до лятото на 2007 година.
Бе внесено и предложение да не се допускат кандидатури за евродепутати на лица, които са свързани със структурите на бившата Държавна сигурност.