Няма планове за създаване на постоянно присъствие на военно-морски сили на НАТО в Черно море.
Това заяви Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната, след заседание на Министерски съвет в отговор на думите на Корнелия Нинова, че има информация в западните медии за създаване на многонационални сили на НАТО в Черно море.

Припомняме, тази сутрин лидерът на социалистите повдигна въпроса и поиска премиерът Борисов да дойде в Народното събрание да даде обяснение.

Изпълняват се плановете от срещата на високо равнище на НАТО от Варшава и се създава и активира в Румъния многонационална бригада, което е решение от миналата година.

Единственото, което се провежда, са договорени учения, които са прозрачни и се обявяват в пресата.

Корнелия Нинова пита ще има ли черноморска натовска флотилия

Корнелия Нинова пита ще има ли черноморска натовска флотилия

Парламентаристите научили от чужди медии

По отношение на провеждане на учения с фиктивни сценарии, Запрянов уточни, че за тях се уведомява президента. При тези учения няма никакво движение на войски. Целта на ученията е да подпомогнат взимането на решения в Главната квартира на НАТО при реални операции.

На 27 октомври наша фрегата ще участва в учение на НАТО Sea gardian, което е за борба с тероризма.

По същата тема вътрешният министър Валентин Радев уточни, че графикът с ученията и как ние участваме в тях ги има в президентството и ако нещо не е ясно, въпросите да бъдат отправени там.

Припомняме, че преди повече от година премиерът Борисов беше категоричен в позицията си за военната флотилия в Черно море.

"Искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад", категоричен бе премиерът през 2016 г.

И тогава обаче от Военното ведомство обясняваха, че става въпрос за планирани и одобрени учения