Зам.министърът на отбраната Симеон Николов информира за подчертания интерес на НАТО към българската разработка за защита на хеликоптери от РПГ.

Зам.-министърът на отбраната съобщи, че системата за защита включва пасивна и активна защита, като пасивната защита е специална броня, дело на Българския институт по маталознание.
Той уточни, че при новата разработка общото тегло на бронята на вертолета е намалено от 80 на 20 кг.

Активната защита представлява специални устройства, монтирани на вертолета, които неутрализират изпратения снаряд или ракета преди да достигне до машината.
Николов уточни, че става въпрос за прекъсване на електронното запалване на изстреляния срещу вертолета снаряд или ракета или за активно неутрализиране на ракетата или снаряда чрез взривяването им на разстояние безопасно за вертолета.

В информационният център в Министерството на отбраната се откри денят на българската и гръцката отбранителна индустрия, организиран от Министерството на отбраната на България, посолството на Република Гърция в България, гръцката асоциация за външна търговия и сдружение „Българска отбранителна индустрия".

Зам.-министърът на отбраната допълни, че проектът за защита на хеликоптерите от РПГ е предизвикал интереса на работната група на НАТО по въоръженията, заседавала в Брюксел преди два дена.
Той припомни, че преди време САЩ са се опитали да създадат такава система за защита, но техните опити са били безуспешни.
Затова българският проект е разгледан внимателно от работната група по въоръженията на НАТО и се очаква през есента на полигона в Змеево да бъдат проведени изпитания на новата система за защита, в присъствието на новия заместник-генерален секретар на НАТО по въоръженията.

Зам.-министър Николов уточни, че изпитанията съвпадат по време със заседанията на работната група на НАТО по въоръженията.

Що се касае до участие в съвместни проекти между български и гръцки военни фирми, то такива вероятни сфери са ремонт на техниката, корабоплаването и комуникациите.

Зам.-министърът на отбраната съобщи, че от септември 2007 г. в България ще пристигне гръцки офицер за свръзка от гръцките ВВС в регионалния координационен център в България.

Съответно от българска страна ще бъдат изпратени офицери на специализация в аналогичен център в Гърция.

Николов подчерта традиционните добросъседски отношения между България и Гърция и факта, че Гърция е една от първите държави с които България е подписала през 1991 г. споразумение за военно сътрудничество.

Като друг пример за сътрудничество в рамките на ЕС зам.-министърът на отбраната посочи сформираната тактическата бойна група, в която влизат подразделения от България, Румъния, Кипър. Групата ще бъде под гръцко командване и ще започне да действа на 1 юни 2007 г.

Гръцкият посланик Данаи Команаки подчерта, че България и Гърция са вътрешно свързани.
Гърция е инвестирала в България 1.5 млрд. евро през миналата година.
Те са стабилни икономически партньори и откакто България стана член на НАТО, си сътрудничат успешно във военната сфера.