НАТО се подготвя и е готово за война с Русия. Това обяви в интервю за Нова телевизия независимият депутат Велизар Енчев. Той определя свалянето на руския самолет над турско-сирийската граница като престъпно. Според него то всъщност е подготовка Турция да бъде използвана за искрата, която да подпали конфликт между НАТО и Русия.

Велизар Енчев прави коментара си два дни, след като родните депутати приеха промени в Закона за въоръжените сили, с които позволяват небето ни да се охранява от съюзнически държави на НАТО.

По думите на независимия депутат преди 26 години българските военновъздушни сили са имали над 250 бойни самолета, изтребители, бомбардировачи и танкове. „И вместо да продължим договора за обслужването на българските МиГ-29 с корпорацията „МиГ”, ние скъсваме договора с тях и подписваме с частна фирма в Полша, която няма лиценз от „МиГ” да обслужва тези самолети", подчертава Велизар Енчев.

От своя страна журналистът Георги Коритаров е категоричен, че е глупост да възобновяваме договора с МиГ.  

Според него темата да защитим небето си поставяла въпроса от кого да го защитим. След като сме член на НАТО, не го защитаваме от членки на Алианса. Коритаров поясни, че в случая конкретната държава с възможност да нарушава въздушното ни пространство е Русия, както се е случило в Турция.