Премиерът Бойко Борисов заяви, че повече се тревожи за битите пенсионери от пазарджишките села и от неспокойствието на хората от квартал „Овча купел” отколкото от това, че все още не е разкрито убийството на собственика на модна къща „Агресия”.

Пред журналисти в авиобаза „Граф Игнатиево”, където наблюдава полет на МиГ 29 с полски двигател, Бойко Борисов коментира исканата от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) оставка на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Премиерът Борисов заяви, че е поставил срок до утре на обяд да има задържани и обвинени по случаите на насилие в Пазарджишко, а по случая „Овча купел” и тревогите на живущите там е поискал да се изпратят повече жандармерия и патрули.

Виждам, че има хора, които са разтревожени“, каза премиерът Борисов.

Той отхвърли критиките към Румяна Бъчварова с обяснението, че тя не разкрива убийства, а има професионално ръководство и хиляди служители на МВР, които правят това.

Отсъствието на МВР шефа Бъчварова е нелепо, изригна Румен Петков

Отсъствието на МВР шефа Бъчварова е нелепо, изригна Румен Петков

На фона на двете убийства

„И те повече от всички искат да бъдат разкрити тези убийства и ще ги разкрият”, гарантира Бойко Борисов.

Премиерът обясни, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е имала планирано посещение в Китай, което е било отлагано няколко пъти.

Освен това Борисов изрази надежда „колегите от КРИБ” да бъдат по-умерени в оценките и исканията си, защото „по тази логика 2-3 убийства могат да свалят всяко правителство, всеки министър и дават огромен шанс на криминалната престъпност да клати държавата, когато си пожелае“.

Поръчковите убийства стават по думите на Борисов във всички държави и България не е изключение. Той напомни на журналистите, че и те са наясно с това – „най-малкото гледат сериала „От местопрестъплението - Маями”.

"Така че от Тайланд да не ми дават съвети", заяви Борисов с намек явно за това, че председателя на КРИБ Домусчиев е на почивка в момента в екзотична страна.

КРИБ настоява за оставката на Бъчварова, ако не разкрият убийството на Антов

КРИБ настоява за оставката на Бъчварова, ако не разкрият убийството на Антов

Отворено писмо до МВР, премиера и главния прокурор

Премиерът заяви категорично, че в МВР има кой да мисли за убийствата, а работата и отговорността на бизнеса и индустриалците е не да разкрива убийства, а да помисли в този момент как да намали цените на стоките и горивата, след като от правителството е направило толкова много срещу контрабандата.

„Намалихме сивата икономика, контрабандата, цените на горивата паднаха. Защо не свалят сега цените на храните и на хляба, за това да ми дадат обяснение”, възмути се Борисов.

Премиерът даде за пример и Франция, където при много по-тежки убийства и криза никой не иска оставка, а народът е подкрепил управляващите си.

Нека си изкарат почивката и да си дойдат, и на мен може да ми размине малко и тогава може да приема да разговарям с тях”, завърши Борисов монолога си по отношение на Домусчиев и декларацията на КРИБ.

анкета

Опасен ли стана животът в България?

Да 79.4%

Не 12.5%

Не мога да преценя 2.9%

Страх ме е да отговоря 5.2%

Борисов коментира и появилите се публикации за възобновяването на проекта „Южен поток”. Той припомни основна цел е газовият разпределител във Варна да приема природен газ от различни места 4-5, по думите на Борисов: „Азербайджан, Туркменистан, терминала в Гърция, живот и здраве“.

Според него „някой решава да си прави активно мероприятие с подобни заглавия“.

Бойко Борисов рязко се противопостави на „някои бизнесмени – да не ги наричаме олигарси”, които имат „я телевизия, я вестниче или сайтче”, които прехвърлят на държавата собствените си игри и игрички. „Това няма да се случи”, категорично, макар и без да посочва имена, заяви Борисов.

Според него с вчерашните публикации за „Южен поток” „някой е решил да си прави активно мероприятие и да прехвърлят собствените си проблеми върху ГЕРБ”. Борисов е възмутен и от това, че някои медии са си позволили да се позовават на източник от правителството, което абсолютно не отговаря на истината.

„Що за независими медии са това?”, реторично попита Борисов и допълни, че се опитва да запази спокойствие в тази ситуация.

Той припомни и това, че във всички изказвания по темата на руския президент Путин все той (бел.ред Борисов) е виновен за спирането на „Южен поток”. „В тази игра добър няма”, заключи по темата Борисов.

Като измишльотина коментира Борисов изказването на бившия председател на ДПС Лютви Местан, че „бил стъпил на руска мина”.

В типичния си стил Борисов припомни "прекръстването" на „Южен поток” на "Турски поток” и пренасянето на реакторите от „Белене” в Турция.
„...когато започна целият износ на Турция да се пренасочва към Русия и точно производителите, които Местан защитава, да страдат най-много – каква мина тогава той настъпваше“, каза премиерът Борисов и попита: „Тогава тези протурско-руски интереси не бяха ли интересни за ДПС и лидера ѝ Местан?

Премиерът отново заяви категорично, че с ДПС в управление няма да бъде видян.