Най-бавното гласуване с машина е сред мъжете над 60-годишна възраст с ниско образование. Това показва експериментът на Централната избирателна комисия, който се проведе в неделя в село Доброславци, пише "24 часа".

В пробното гласуване са участвали общо 97 души, с трима по-малко от предварително планираните 100 души. От тях 41 са били мъже, а 53 - жени.

До 1500 машини за гласуване нужни допълнително, изчислява ЦИК

До 1500 машини за гласуване нужни допълнително, изчислява ЦИК

Остават умерени оптимисти за машинното гласуване

Само около 26% от всички, участвали в експеримента в неделя, имат предишен опит от машинно гласуване на вота на 4 април. Този процент доближава процентът на гласувалите с машина на 4 април в страната, обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Най-младите гласоподаватели на възраст между 18 и 29 години времето за гласуване с машина от предаване на смарт картата до връщането й е 67 секунди.

49 секунди отнема гласуването при следващата група избиратели - на възраст между 30 и 39 г.

При хората на възраст между 40 и 49 г. машинното гласуване трае 72 секунди, а при тези на възраст 50 - 59 г. - 80 секунди. При хората на възраст над 60 години гласуването с машина отнема средно 96 секунди, показват данните на ЦИК.

"Резултатите са много окуражаващи, но очевидно факторът възраст оказва влияние на нужното време за гласуване с машина. Средното време на всички участвали в експеримента за гласуване с машина е 73 секунди", обясни данните Томов.

Висшистите гласуват средно за около 61 секунди, а хората със средно образование - 77 секунди. Хората с по-ниско образование - 132 секунди.

При хората, които вече са гласували с машина и имат опит, нужното време е 60 секунди, а на тези, които са го направили за първи път на експеримента - 78 секунди.

"Придобитият вече еднократен опит с гласуване с машина спестява 18 секунди при следващо гласуване. Това се потвърждава и от факта, че по време на експеримента около 20 души поискаха да гласуват втори път и при повторния опит времето, което им беше нужно, бе съкратено с между 20 и 26 секунди", обясни Томов.

Интересни са и данните според пола на участващите в теста. При мъжете времето за гласуване с машина е средно 86 секунди, докато на жените са им нужни 63 секунди.

"Така критичната група избиратели, която излиза според данните, е на мъжете над 60 г. с ниско образование. Това е групата на най-бавно гласуващите с машина", заяви Томов.

По време на целия експеримент най-бавно гласувалият се е справил с машината за 251 секунди, а най-бързо - 16 секунди.

Почти 50% от всички участвали в експеримента пък са успели да гласуват за около 40 секунди, но това са били хора с висше образование, които вече веднъж са гласували по този начин.

"Мъртвото време между двама избиратели, в които машината стои неизползваема, е между 20 и 26 секунди. Това е времето, в което избирателят получава указания от секционната комисия и се придвижва до машината. Средният брой на избиратели гласували за един час с машина е 36 души. Той би могъл да достигне максимум до 47 души", обясни Томов.

По думите му този резултат надхвърлял неговите очаквания. Трябва да се отчете, че има доста голяма разлика между хората с опит с машинното гласуване и такива без опит. Затова, когато решаваме в кои секции колко машини ще има, освен броят на избирателите във всяка, трябва да вземем предвид и процентът на гласувалите с машина на 4 април.

Според него в секции с градски профил избирателите ще се справят по-бързо с машинното гласуване, а в секции, в които досега почти не е имало гласували с машина, то ще отнеме повече време и там също ще има нужда от втора машина.

ЦИК провежда втори експеримент за машинно гласуване

ЦИК провежда втори експеримент за машинно гласуване

Избрано е софийското село Доброславци...

Третият експеримент с изцяло машинно гласуване е днес в Сливница, припомни председателят на ЦИК Камелия Нейкова. След него ще се анализират данните, да се видят средните стойности, за да може комисията да прецени в колко секции ще са нужни по две машини за вота на 11 юли и да обяви процедура за доставката им.