Предстои да се уточни как точно българската армия ще се включи в охраната на границата ни и дали ще бъдат въоръжени. Все пак вътрешния министър Румяна Бъчварова разчита и на опита на редица офицери от българската армия.

Правим всичко по силите си в рамките на възможностите си, заяви Румяна Бъчварова в студиото на БНТ.

Всяка нощ се задържат десетки мигранти, които се опитват да достигнат до някоя от западните държави. На изхода към сръбската граница операциите по задържане са всяка нощ. Вътрешният министър заяви и че от тази нощ с поредното затваряне на граница от отделна държава, натискът може да се очаква да се засили. Това се отнася най-вече за натиск от Гърци

По повод постигнатото споразумение между ЕС и Турция Бъчварова беше категорична, че това споразумение е „силен знак към тези, които смятат да тръгнат”, а това, по думите й, е най-важният успех, който трябва да бъде постигнат.

Румяна Бъчварова повтори тезата, че общоевропейското решение е най-доброто, към което трябва да се стремим, въпреки отделни гласове, които се чуват. Такава ще бъде и темата на предстоящата днес среща във формат ЕНП.

На въпрос дали все пак Турция не изнудва Европа, Бъчварова заяви, че там в момента цари реална хуманитарна криза и не трябва да забравяме цифрата от 2 милиона мигранти, които са приети. В рамките на този брой около 400 000 са децата.

„За тях трябва да бъдат осигурени учители, храна, медикаменти”, посочи вътрешният министър. И все пак тя смята, че най-подходящият приемник на бежанци е именно Турция, тъй като езикът, културата, средата са много по-близки до родната за бежанците. Бъчварова обаче отчита, че целта на мигрантите е друга – западна страна.

Така споразумението между ЕС и Турция от вчера има за своя реалистична цел да бъде намален потока. След това ще се вземат мерки за преместване и благоустрояване на приетите вече бежанци, поясни Румяна Бъчварова.

Като вътрешен министър Бъчварова увери, че МВР следи всички организирани  мрежи и в последно време може да се похвали точно с много задържани трафиканти. Проблем е обаче това, че става въпрос за организирана престъпна дейност, която е транснационална. Министър Бъчварова посочи като пример данни на Интерпол, че 90% от хората, дошли в Европа, са дошли организирано. „Това е изключително опасно явление”, заключи Румяна Бъчварова.