Поводът за горещия дебат в зала е искането на левицата за това дейността на временната комисия за проучване на фактите и обстоятелствата около НДК да бъде удължена до края на месец септември.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев изтъкна, че от доклада на комисията става ясно, че от преведените 17 млн. лв. с решение на МС - 3, 569 млн. лв. са похарчени нецелесъобразно, тоест не за нуждите на българското председателство.

Бойчев посочи, че според доклада на външния одитор проведените обществени поръчки са опорочени, строителните работи са извършвани без инвеститорски и строителен контрол. По думите му не на последно място е натрупано критично закъснение по всички дейности за НДК. Бойчев цитира изказване на един от членовете на Съвета на директорите, че Мирослав Боршош създавал впечатление, че от него зависи провеждането на българското председателство.

Зам.-председателят на парламентарната група продължи да настоява за изслушване на министър-председателя Бойко Борисов във връзка с казуса около уволняването на Мирослав Боршош и след това оставянето му на поста. Бойчев обвини колегите си депутати от ГЕРБ, че с гласуването си са отказали премиерът да бъде изслушан от комисията.

От левицата поискаха доклада с който г-н Борисов разпорежда на Инспектората на МС да провери случващото се в НДК, както и съдебно счетоводната експертиза - без тези доклади няма как комисията да свърши своята работа. Бойчев настоя, че с подкрепата на решението за удължаване срока на работата на комисията от ГЕРБ ще могат да покажат, че са искрени в желанието си да се разграничат от модела НДК.

Диана Йорданова, председател на временната комисия фокусира вниманието върху внушенията, направени от колегите й от левицата. Тя посочи, че от предоставените документи става ясно, че въпросните 3 млн. лв. са изхарчени за други разходи и посочи, че одобрението на извънредните разходи е станало по времето на Деница Златева. Йорданова изтъкна още един факт, че одиторите са изразили съмнение дали посочените цифри отговарят на действителното състояние.

Жельо Бойчев контраатакува като изтъкна, че Йорданова манипулира залата с така изложените факти. Диана Йорданова се учуди, че изнасянето на факти може да се тълкува от левицата като манипулация.

Бойчев посочи, че по времето на г-жа Златева не са били одобрявани, провеждани и разписвани никакви обществени поръчки. Това, което вие цитирате е доклад на междуведомствената група, който установява дефицитът и описва по пера необходимите средства. Той е изпратен на Деница Златева и тя го предоставя на министър Лиляна Павлова, уточни Бойчев.

Атанас Костадинов от БСП коментира, че искат удължаване срока на работа на комисията, защото на практика е свършена половината работа. Той посочи, че 17 млн. лв. са отпуснати с решение на МС - което по думите му е факт, обаче неизвестни оставали кои обстоятелства карат министрите Дончев и Горанов да "излеят парите на НДК", като няколко дена след това са започнали разплащания за 400 и 500 хиляди лв. безконтролно и то за дейности, несвързани с българското председателство.

Павел Шопов констатира, че интересът по темата започва да клони към нулата. Той посочи, че Мирослав Боршош е кадър от "славното златно костово поколение".

Боршош финтира комисията за НДК гейт

Боршош финтира комисията за НДК гейт

Ексшефът на НДК се съмнява в безпристрастността на комисията

Румен Гечев, каза , че нямало никакви съмнения, че наесен следва "вот на недоверие и оставка".

Снежана Дукова се обърна към Гечев с думите, че комисията, безспорно е свършила изключително много работа и изпълнила своите ангажименти. "Тази демагогия, която изнасяте от трибуната няма да ви бъде спестена", контрира Дукова. Тя бе категорична, че в амплоато на левицата е да търсят разделителни линии, а кредото им е да губят енергия в политически битки.

ного неподходящ ментор сте", обърна се Дукова, визирайки въпроса за злоупотребата със средства. "Няма да отклоните пътя на България от евро-европейската й интеграция", категорична бе тя. НДК е институция, НДК не е само за европредседателството. НДК е за целия български народ, заяви Дукова.

Гечев не остана длъжен като каза: "Към тези, които окрадоха милиони, правя следната препоръка - с вдигнати ръце да отидат към най-близкото поделение на МВР!".

Не удължиха дейността на временната комисия за НДК

Не удължиха дейността на временната комисия за НДК

Ако бъде удължен срока, НС още да се занимава с плочките, с тоалетните в НДК

Велислава Кръстева от ДПС посочи, че пускането на голямата плътна завеса отговаряло на театралните изисквания, но до някъде.

Тя цитира любимият и на премиера Борисов театрален постулат на Станиславски, че когато в началото на спектакъла на стената виси пушка, то до края тя трябва да гръмне. Тя бе категорична, че от ГЕРБ няма как да избягат от истината, свързана с НДК.

Тя се спря на няколко факта - НДК получило 17 млн. за председателство, неизвестно е за какво са били използвани. "Аферата НДК стои на европейския имидж на България", посочи Кръстева. "Известно е, че върху Боршош има чадър, неизвестно остава великанското търпение на вашия премиер", коментира още тя. Кръстева завърши с историята на Христофор Колумб, който, когато е тръгнал не е знаел къде отива, когато е стигнал - не е знаел къде се намира, а когато се е върнал не е знаел къде е бил.

Обвиниха бившия шеф на НДК Мирослав Боршош
Обновена

Обвиниха бившия шеф на НДК Мирослав Боршош

Той е с "Подписка" за нецелесъобразно харчене и умишлена безстопанственост