Правителството пада в капан, който сам си поставя. Ще следим действията на правителството под лупа, предупреди бившият финансов министър Милен Велчев в „Тази сутрин" на БиТиВи.

Велчев обясни, че има вероятност НДСВ да напусне правителството, ако има „драстично нарушаване на коалиционното споразумение" и се продължи тенденцията за некоректно поведение от страна на БСП.

Бившият финансов министър обясни конфликта в правителството - вчерашното напускане на НДСВ-министрите на заседанието - с несъстоятелността на промените в наредбата за регулиране на заплатите в държавните предприятия, тъй като тези промени застрашават макроикономическата стабилност.

Милен Велчев постави под съмнение легитимността на гласуваното от кабинета по време на вчерашното заседание, тъй като е липсвал кворум.
Овено това, подчерта Велчев, членовете на кабинета на НДСВ не са имали техническата възможност да се запознаят със съдържанието на документите за промяна на наредбата.

 „Сигналите, които дава правителството, са крайно обезпокоителни", коментира Велчев, като подчерта, че действията на кабинета са продиктувани от уличния натиск - нещо с което НДСВ не може да се съгласи.

От своя страна Костадин Паскалев опонира на Милен Велчев, като потвърди тезата на БСП, че държавата не трябва да отстъпва от своите социални задължения, което се отнася и за конфликта със стачката на шофьорите от столичния градски транспорт.

По думите му държавата трябва да гарантира сигурността на българските граждани, иначе се получава непрекъснато изтичане на кадри от държавните предприятия към частния сектор.

Той коментира конфликта в правителството от последните дни като чисто политически и с цел правителствена криза и предсрочни парламентарни избори.

Министърът на държавната администрация Николай Василев коментира от своя страна за Хоризонт, че министрите от БСП са причина синдикатите да поискат променя в наредбата за регулиране на заплатите на служителите в предприятията с държавни и общинско участие.

"Ако в понеделник има стачка на учителите, това означава ли, че ние във вторник ще им вдигнем заплатите? Това е несериозно.
За последните 15 години проблем с тази наредба не е съществувал. Има някакви правила за регулиране на заплатите, но никой не се занимава с тях, тъй като те очевидно са работили добре през последните 15 години", отбелязва Василев.

По думите му самите министри на БСП, едва ли не съзнателно са накарали синдикатите да поискат по-високи заплати и всъщност те пожелаха да вдигат заплатите и да променят цялата наредба.
С това показаха непознаване на законодателството и, по-важно, на второ място - непознаване на реалните икономически закони, категоричен е министър Василев.