НДСВ смята, че е добре да се гласува за личности, но в рамките на партийните листи.

Това каза заместник-председателят на ПГ на НДСВ Станимир Илчев в коментар на позицията на президента Георги Първанов, изразена днес, съобщи БНР.

По думите на Илчев, при нисък праг на пропорционално гласуване, хората ще имат пълната възможност да се концентрират върху качествата на тези кандидати, които предпочитат.

Останалото за нас е една мимикрия, защото статутът на хипотетичните мажоритарно избрани народни представители изобщо не е изяснен, заяви Илчев.

Той посочи, че с днешното си изказване държавният глава последователно защитава мажоритарния елемент, но според НДСВ, тези кандидати най-вероятно на много места ще бъдат дублирани в пропорционалните листи.

Гласовете на неуспелите от тях ще бъдат прехвърлени в "общата банка" гласове на пропорционалните листи, допълни Станимир Илчев.

Това ще доведе до създаването на нова, своеобразна камара в Народното събрание, заяви той. Единият депутат ще бъде горд със своите 100 хиляди гласа, а другият няма да има същото самочувствие с 10 хиляди, коментира Илчев.