Вътрешният министър да излезе в отпуск, за да може премиерът да бъде свободен да вземе най-рационалното решение.

Това предложение във връзка със скандала в МВР от името на НДСВ направи Пламен Моллов.

В студиото на БТВ Моллов посочи, че от НДСВ следят с безпокойство развитието от последните дни и очакват по-решителни действия от страна на премиера Станишев. Затова и за да може той да вземе решение за действия, Румен Петков трябва да се оттегли за известно време.

Моллов посочи още, че цялото обществено очакване пречупва през призмата на оставката, а един отпуск би подпомогнал рационалното взимане на решение.

Депутатът се съгласи, че сценарият е същият както и при скандала Овчаров - Александров, но в момента, по думите на Моллов, „премиерът е в цайтнот, а той е на ход". „Един такъв акт, един такъв морален жест би улеснил премиера да вземе решение"

Премиерът е на ход, а той е в цайт-нот. 

По думите на представителя на НДСВ решението не може да бъде взето професионално, а политически и то след получаването на материалите от ДАНС и прокуратурата.

Иначе по думите на Пламен Моллов оставката няма да промени нищо съществено, тъй като МВР се нуждае от дълбока реформа. Такава реформа би имала пред всичко морален ефект - не само в България, но и в Брюксел.

Въпреки тази си теза Пламен Моллов посочи, че НДСВ би подкрепило правителството, независимо какво е конкретното решение на политическия съвет. В коалиционен формат Сергей Станишев ще получи подкрепа, допълни Моллов, като посочи, че НДСВ не би поискало самостоятелно оставката на вътрешния министър.