Икономическата криза в България прерасна в социална.
Това заяви председателят на НДСВ Христина Христова пред БНР.

„С по-умело управление на паричните потоци, парите на данъкоплатците и с условията за правене на бизнес и икономика може да се избегнат тежки последици." - коментира  Христова.

НДСВ ще предложи на народните  представители мерки за защита на правата на хората, които дългосрочно не получават заплатите си от работодателите.

„Предлагаме те да получават поне 3 месеца 50 процента от заплатата си." - поясни Христина Христова.

От НДСВ смятат, че повишаването на доходите чрез раздаване на пари от бюджета не е изход от социалната криза и би било грешка, която отново ще бъде за сметка данъкоплатците. От движението не приемат и идеята на ГЕРБ за контрол над цените, тъй като в България има изградена пазарна икономика.

Христова посочи, че са необходими адекватни икономически мерки и че правителството трябва де се издължи към бизнеса, който повече от година и половина не си получава парите за извършени вече дейности. Това блокира блокира икономиката, която реагира със съкращения, взаимна задлъжнялост на фирмите и безработица.

Най-важното според Христина Христова е управляващите да водят истинска битка с контрабандата, която отнема от парите на бюджета и от доходите на хората.

Бившият социален министър отбеляза като грешка на управлението и премахването на формулата за осъвременяване на пенсиите с поне половината от инфлацията и от повишаването на средния осигурителен доход.