Не сме имали сериозни спорове по нито един пункт на срещата в Катарино. Това заяви Милен Велчев на брифинг в централата на НДСВ.

Той допълни, че е са били приятна изненада конструктивният диалог и екипният подход в срещата, въпреки масовото очакване на остри сблъсъци в тройната коалиция.

Велчев коментира накратко някои от основните решения в Катарино.

Относно увеличаването на здравноосигурителната вноска, той заяви, че същевременно се намалява пенсионната тежест, т.е. въпреки увеличението, по думите му, хората ще плащат по-малко.

Като задоволителен, Велчев определи и консенсуса по отношение и на реформите в МВР.

В областта на усвояването на европейските фондове, той заяви, че НДСВ ще подкрепи изцяло вицепремиера Плугчиева за възвръщане на доверието в България на европейските ни партньори.

Велчев коментира и критичното писмо на Майкъл Лий от 8 май като изрази надежда, че до 16 юни институциите ще вземат необходимите мерки, за да се предотврати спирането на средствата по предприсъединителната програма.

Заместник-председателят на парламентарната група на НДСВ Христина Христова постави акцента на някои от социалните въпроси, застъпени на срещата в Катарино.

Това са увеличенията на пенсиите от 1 юли с 10,35% при изчисляването на пенсиите, формирани преди 2000 г. от 1 октомври 2008 г., определянето на по-висока осигурителна тежест на всички години прослужено време, както и приемането на сребърния фонд до края на годината.

Христина Христова коментира и повишаването с 50% на издръжката на децата в социалните домове и увеличението на възнагражденията за приемните семейства.

Заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски коментира също писмото на Майкъл Лий и заяви, че персоналните промени, за които се настоява в него, са вече факт с уволнението вчера на директора Душанов.

Мерките, които отговорните институции под ръководството на Плугчиева са взели, ще бъдат публикувани до края на деня на интернет страницата на министерството на финансите.