НДСВ настоява председателят на Народното събрание Георги Пирински да изясни кой от депутатите на заседанието на здравната комисия на 4 декември е отправил непристойна реплика по отношение на изпълнението на програмата "Ин витро".

Припомняме, на 4 декември, по време на дискусията, народен представител се е обърнал към жена, загубила дете при опит за изкуствено зачеване, с думите: „Дайте да ви направя едно in vivo (на живо), като не можете ин витро".

Ако не се идентифицира личността, казала репликата, от НДСВ ще поискат оставката на председателя на здравната комисия Борислав Китов.

НДСВ са възмутени от изказаната реплика, но не знаят кой е авторът, предаде БНР.

При всички случаи за това отговорност носи председателят на комисията Борислав Китов, който се е опитал да потуши скандала с думите "Стига с това Ин витро".

Публикуването на снимките на мъжете членове на тази комисия не дава отговор на въпроса кой е изрекъл думите, изтълкувани като предизвикателство, защото те са едно предизвикателство особено към семействата, които очакват тази програма да стане факт.

НДСВ считат, че има натиск върху депутатите да не подкрепят текстовете за фонд от 20 млн. лв. в подкрепа на бездетните двойки.

Над 100 депутати от всички парламентарни групи са подкрепили предложението за промяна в закона за здравето, с която се създава специален фонд "Асистирана репродукция", каза Антония Първанова.

"За нас е безкрайно изненадващо, че част от тези вносители в момента имат притеснителна двойна позиция и очевидно или няма да гласуват, или партийно ще бъдат принудени да напуснат зала."

Фондът ще има социални функции, ще се използва само за процедури, а не за листовки, категорична беше Първанова.

НДСВ внесе промяната за Закона за здравето чрез бюджета за 2009 година, за да може фондът да заработи от 1 януари догодина.