НДСВ поздравява сърдечно завърналите се в Родината сънародници.
По време на дългогодишния им насилствен престой в Либия българското общество и институции, представителите на международните организации, отделни личности полагаха разнообразни усилия за облекчаване на тяхната участ.

Това се казва в официално изявление на жълтата партия.

През периода 2001-2005 г. НДСВ осъществи пълен управленски мандат, в рамките на който бяха сериозно увеличени основанията за сегашната благополучна развръзка.
Тогавашното правителство и външно-политическият екип поставиха акцента върху съживяването на българо-либийските отношения, детайлното информиране на световната общественост за историята и характера на „Либийския случай" и максималното мобилизиране на международните фактори - изтъкват от НДСВ.

Според жълтите тези действия са се развивали организирано и упорито, в съответствие с правилата на т.нар. „тиха дипломация".

Този подход имаше и своите критици в България, но вече е безспорно, че именно така бяха разширени възможностите на защитата, бяха спечелени нови съюзници на страната ни и бяха положени основите за преговори, които завършиха с вече известния резултат - се казва още в текста.

Моментът е подходящ да се припомни, че бившият министър-председател на Република България Симеон Сакскобургготски държеше тази линия да не се деформира чрез прибягване до ексцентрични варианти, за да не се доусложнява и бездруго сложния казус.
Той изискваше от министъра на външните работи и от другите ангажирани лица системност на усилията, хладнокръвие и рационализъм, и сам използваше личните си контакти с международни кръгове, от който идваше допълнителна подкрепа - продължава изявлението.


В края му се заявява, че НДСВ днес заслужено се присъединява към радостта на българските медици, техните семейства и всички български граждани; изразява удовлетворение от факта, че и сегашното правителство на Република България, в което участваме, продължи провеждането на адекватна политика по този драматичен казус; благодари на съюзниците ни от ЕС и НАТО, както и на всички с принос за добрата новина, независимо от размера и същността на приноса.