През есента НДСВ организира извънреден конгрес.
На него ще бъде направен отчет за дейността на централните органи на партията, ще бъде обсъдена политическата визия на жълтите, ще бъдат дискутирани и промени в устава и избора на ръководство на партията

Няма се обсъжда промяна на името на партията", съобщи Марина Дикова.

НДСВ ще е много по-активно в следващите 5 години, посочи и Илия Лингорски, обяснявайки, че жълтата партия има двама евродепутати, които ще работят много активно.
„Ние отчетохме, че недоброто представяне в местната власт е причина за много от слабостите ни", допълни той.

Относно изборите Лингорски отчете по-добри резултати в районите, където партията е представена в местната власт.

От НДСВ декларираха, че започват веднага работа с местните структури и от днес започва подготовката за местните избори след две години.

НДСВ е партията с най-значима загуба, призна Мария Дивизиева, член на Националния предизборен щаб, който днес подаде оставка.
Тя подчерта, че НДСВ 8 години е било в управлението, което е довело до умора в избирателите. Друга причина за лошия резултат, според нея, е купуването на гласове.

Също така и това е недостатък, че НДСВ е останала затворена партия и не е привлякла нови хора по места, посочи Дивизиева
Друга причина за трагичния резултат според нея е късното одобрение на листите.

В 52 общини НДСВ бележи резултат над 4%, а в 11 общини над 10%, изтъкна Мария Дивизиева. В 12 общини от партията на НДСВ имат по-добре резултати в сравнение с евровота.
При мажоритарния вот събират 169 098 гласа. Избирателите харесват лицата на НДСВ, смята Мария Дивизиева.

В партията не са получавали оферта за участие в изпълнителната власт.

Обезпокоителна е готовността на 100% от „Атака" да подкрепя правителство на малцинството, смята евродепутатът Станимир Илчев и изтъкна, че другите партии все още претеглят плюсовете и минусите.

„Това на колегите в Брюксел прави впечатление и ще прерасне в безпокойство", допълни Илчев.

Думите на Ахмед Доган, че разпределя порциите в държавата занули всички опити ДПС да се превърне в една нормална партия, посочи от своя страна Минчо Спасов. Според него центърът в политическия живот е свободен и НДСВ смята да се върне там.