БГНЕС
Възмущавам се от думата „депортиране". Така френският посланик Етиен дьо Понсен коментира предприетите от Франция мерки за експулсиране на ромското население от страната му.

Според него става въпрос за насочване към родините им на хора, които са нарушили законодателството. В ефира на БНТ Понсен обясни, че всеки, който иска да остане за повече от три месеца във Франция, трябва да отговаря на определени критерии.

Писмо на френското вътрешно министерство обаче показва друго...
                                     Още...

Във френското законодателство двоен стандарт няма, категоричен бе френският посланик, но добави  - българите имат право като всички останали граждани на Европейския съюз да се движат навсякъде в него, но и да отговорят на изисквания, когато става въпрос за по-дълъг престой.

Посланикът на Франция отбеляза още, че експулсираните роми към България не са много - няколко десетки души.

Той изтъкна, че страната му е доста щедра към всички изпращани към родините им нелегални представители на това малцинство, като припомни, че те получават определена сума пари при експулсирането си.

Интеграцията на ромското малцинство беше основният съвет на Понсен към българските власти. Той добави, че е бил в няколко ромски квартала у нас и коментира, че условията в тях са изключително тежки.

България получава и тепърва ще получава много средства за интегрирането на ромите и трябва да ги използва ефективно, бе мнението на посланика. Той добави, че българи и французи трябва да настояват от Европейската комисия да изработи цялостна стратегия за интеграцията на това малцинство.