Не искаме Европа на нациите. Това убеждение изказа пред младежи от десет държави френският посланик Н. Пр. Ерик Льобедел.

"Със сигурност знаем какво не искаме да бъде Европа - не искаме Европа на нациите", коментира френският посланик. По думите му фактор за това е Брекзит. "Необходимо е да се разберат уроците на Брекзит", убеден е Льобедел.

Френският посланик представи инициативата на президента Еманюел Макрон за преосноваване на Европа пред участниците в международния младежки семинар "Да изградим заедно европейската демокрация".

Младежки лидери от 10 държави, сред които България, Полша, Германия, Италия, Румъния, Великобритания, Чехия, Малта, Финландия дискутираха повече от два часа за това как да поставят институционалните и демократични реформи на съюза в сърцевината на демократичния дебат. Ключови въпроси, които младежите поставиха бяха свързани с националистичната вълна в Европа, проблемите на миграцията и солидарността и въпросите, свързани със социална Европа.

Макрон обяви EС за твърде слаб, бавен и неефективен и настоя за по-тясна интеграция

Макрон обяви EС за твърде слаб, бавен и неефективен и настоя за по-тясна интеграция

Макрон с мащабна визия за бъдещето на Европа

Льобедел коментира, че със сигурност бъдещето на Европа няма да бъде свързано и с петте сценария, предложени от ЕК, нито пък някакъв микс от тях. Бъдещето няма да бъде и на Европа на различни скорости. Льобедел изтъкна ключовото изказване на френския президент Еманюел Макрон пред студентите в Сорбоната и обясни, че за Европа е важно да защитава и гарантира всеки аспект на сигурността.

Посланикът на Франция бе категоричен, че на европейско ниво това, което трябва да бъде направено е да бъде победен либерализмът. Той бе категоричен, че страните от Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани и за това ключово значение имат съвместните проекти, свързани с транспорт и инфраструктура.