ДПС обяви категоричната си подкрепа за евентуална актуализация на бюджета с цел повече пари за засегнатите от бедствията райони. От движението обаче имат определено условие за тази подкрепа, а именно хората от бедстващите общини в област Кърджали да не бъдат премествани от къщите им, а те да бъдат възстановени.

Лидерът на партията Лютви Местан използва първите минути на днешния парламентарен контрол и присъствието на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и напомни, че през последните месеци Кърджали бедства, а в целия Родопски масив има разрушени пътища и е засегната инфраструктурата.

Местан призна, че в някои населени места в Кърджалийско свлачищните процеси са на път да разрушат цели села. Като доказателство за думите си ДПС лидерът показа от парламентарната трибуна снимки на разрушени къщи, както и използва цифри.

Общият брой на засегнатите къщи от свлачищата само в община Кърджали е 45, от които четири са напълно разрушени, шест са необитаеми, а останалите са потенциално опасни за обитаване.

„Да се предпазим от изкушението, предвид огромния размер на средствата, които са необходими за преодоляване на свлачищните процеси, да си кажем, че ако осигурим жилища на тези хора в град Кърджали, ще е по-евтино. Не търсете решение по посока на изселването на тези хора към града или други населени места", призова Лютви Местан.

Ако управляващите изпълнят това желание, от движението са готови да подкрепят дори и актуализация на държавния бюджет или пък увеличаване на предвидения бюджетен дефицит.

Друга идея на третите по сила в НС е и например събраните допълнително пари от приходи за първите три месеца на годината да бъдат използвани именно за преодоляване на последствията от свлачищата.

Ние нямаме право пред лицето на трагедията да се делим на управляващи и опозиция. Длъжни сме да бъдем солидарни", напомни ДПС лидерът и все пак даде положителна оценка на кабинета „Борисов 2" за чувствителността, която е показал по време на бедствията.

„Още по-чувствителни трябва да бъдем за възможно най-чувствителния проблем - дома, покъщнината", изтъкна Местан. „Ако имате нужда от подкрепа на опозицията в лицето на ДПС, аз декларирам предварително, че я имате", увери той управляващите.

С призива политиците да се обединят в името на бедствието се съгласи и депутатката от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Би било престъпление, ако вадим политически дивиденти от трагедията на хората", отсече герберката. Тя се съгласи и с други думи на Местан, а именно, че свлачищата в област Кърджали са много драматични. Караянчева обаче посочи, че е по-важно първо да се разбере дали има смисъл да се влагат пари в нещо, което непрекъснато пропада.

Сериозно следим тези процеси. Това отговори вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по време на парламентарния контрол на декларацията на лидера на ДПС.

Не се делели местата и критично пострадалите места на партиен принцип. Когато бъдат представени проектите за реконструкция, те се разглеждат, увери Бъчварова. Очакват се и проекти за населените места, посочени от Лютви Местан. Поне 10 пъти  надхвърляли исканията за подпомагане годишния бюджет на междуведомствената комисия по бедствията.