Имаме доста съмнения в моята страна по отношение на истинския принос на европейските средства, ефективността и продуктивността на тези средства.

Това заяви президентът на Чешката република Вацлав Клаус, при посещението си у нас, по повод представянето на книгата му „Синя, а не зелена планета".

Той обаче не коментира дали обвиненията към България, относно неефективното усвояване на европейските средства се основават на сериозни доводи или не.

На въпроса как ще коментира действията на ЧЕЗ - България, чешкият президент отговори: „Нито президентът, нито премиерът на Чехия могат да разрешат проблемите на тази компания".

В качеството си на финансист, обаче Клаус сподели, че според него ЧЕЗ няма погрешно поведение.
С влизането си на свободния енергиен пазар на Европа, България е приела всички условия и рискове от това.

Като следващ председател на ЕС, Чешката република „няма да предложи никакви радикални промени през следващите шест месеца", обясни още Клаус.

По време на председателството си, Чехия ще се опита да насочи диалога в ЕС по въпросите на световната финансова криза и климатичния пакет към по-рационална посока.

„Надявам се Чешката република да даде своя принос към тази дискусия", председателството на ЕС „не е начин за обръщане на европейската кола с колелата на горе", категоричен бе чешкият президент.

Книгата на Вацлав Клаус „Синя, а не зелена планета" е с подзаглавие „Кое е застрашено, климатът или свободата".

В нея самият Клаус дава отговор на този въпрос. „Застрашена е свободата, климатът е съвсем наред".

Във вижданията си президентът Клаус смята, че хората бъркат необходимостта от опазването на околната среда и нерационалните опити да се защити климата.

Затоплянето не е глобално, хората са манипулирани в огромна степен от разпространителите на идеята за глобалното затопляне, смята още той.

На представянето на книгата присъства лично президентът Георги Първанов, който като читател сподели, че тази книга се появява в особено важен момент на българския пазар, във време, което „изисква нов, по-реален, по-прагматичен подход".

Държавният ни глава приветства официално своя чешки колега, наричайки го „емблематично лице не само за своята страна, а и за Европа през последните 20 години".

Той изрази възхищението си от силата на аргументите и на полемиката в книгата и изрази надеждата си, че интензивната дискусия по проблемите на световния климат ще се пренесе и у нас.