Не Местан и ДПС са сериозният проблем, а бежанската вълна и това, което се случва в Кьолн и Германия.

Това предупреди в студиото на Нова телевизия бившият директор на разузнаването генерал Бриго Аспарухов.

Той подчерта, че тепърва бежанската криза ще стане действително криза, тъй като тепърва ще се отразява на качеството на живот в Европа. Сексуалните нападения над стотици жени от имигранти в новогодишната нощ в Германия е само, според Аспарухо, първият израз на тази промяна.

Според него е много вероятно нападенията в Кьолн да са организирана провокация.

"Склонен съм да вярвам, че започва едно издевателство над местните хора с цел да се докаже, че халифът на Ислямска държава може да нареди да се завземат територии, в които да се насажда ислямът насилствено", изтъкна той, позовавайки се на германски медии.

Безделници и престъпници посегнали на жените в Кьолн, културата и ислямът не били от значение

Безделници и престъпници посегнали на жените в Кьолн, културата и ислямът не били от значение

Според журналисти от арабски произход

Аспарухов обясни, че е констатирано, че германската полиция не е могла да реагира на ситуацията. Жените буквално са били преследвани в един периметър край гарата.

„Моето усещане е, че не е изключено това да бъде новият почерк на "Ислямска държава" - да провокира обществата по този начин", посочи  ген. Аспарухов, който изключи възможността нападенията да са били вследствие на мъжко пиянство, отчаяние или празнична еуфория. Самият той припомни, че Германия е доказала, че може да изхрани тези хора и че те и в момента не са гладни.

Що се отнася до изключването на Лютви Местан от редиците на ДПС, той заяви, че това е ситуация, която се е случвала във всички партии по време на Прехода. Дори Бриго Аспарухов заяви, че ситуацията в ДПС от последния месец показва, че това е жива, функционираща политическа партия.

Казват, че това е демокрацията, нали”, коментира с ирония в гласа Бригадир Аспарухов.

"Смутен съм, неприятно е, че един политически лидер търси закрила в чуждо посолство. Не мога да си обясня какво е било това действие", посочи обаче той по повод престоя на Местан в турското посолство.

Бившият шеф на разузнаването бе категоричен обаче в това, че е било абсолютно недопустимо, включително и от медиите, да намесват ДАНС в тази история и особено това да се посочва, че ДАНС била информирала за престоя на Местан в чуждо посолство. „Това е нонсен – да се намесва ДАНС!”, отсече Аспарухов.