Отговорността за случилото се снощи е на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и на премиера Пламен Орешарски.

Такава е позицията на Антиправителствената информационна служба, сформирана от протестиращи, чиято цел е да публикува съобщения за събитията около протестите срещу кабинета "Орешарски" на сайта www.noresharski.com.

По време на втората си пресконференция от Службата се похвалиха, че за тези 40 дни на протести са се опознали с полицейските шефове и общо взето от тях са научили, че снощи именно Йовчев е разпоредил извеждането на депутатите с автобуса директно през протестиращите. Това по-рано днес потвърди и самият вътрешен министър.
Предпоставката за случилото се е правителството и неадекватните решения. Вината за сблъсъка и проливането на кръв е на министър Йовчев, който показа крайна неинформираност, заяви адвокат Ася Стоянова.

Депутати блокирани 8 часа в НС от 40-тия протест
Още...

По думите й по-лошият вариант е министърът умишлено да лъже. Тя добави и че има безброй клипове, в които ясно се вижда, че полицията е прехвърлила границата.
Аз не хвърлям вината върху полицаите, защото те също са жертва, тях ги експлоатират, те не почиват, няма ясни ангажименти за компенсация за извънредния им труд, обясни Стоянова.

Не ме интересува имало ли е провокатори, не е ли имало. Аз разпознах лица, които са там от първия ден на протеста и които снощи пострадаха, поясни още юристката.

Инженерът Александър Стоянов пък недоумява, че за всичките тези години в МВР и ДАНС Цветлин Йовчев не е разбрал, че в подобна ситуация действията трябва да са малко по-преценени и координирани от гледна точка на полицаите, така и на протестиращите.
Той добави, че полицаите също са съпричастни към техните протести, но по обясними причини няма как да са от тяхната страна.

Това с автобуса беше абсолютно грешно и непреценено решение, което показва липса на абсолютен замисъл и морал за живота и здравето на хората, независимо от коя страна на загражденията са, заяви Стоянов и запита: „Аз ли да обяснявам на Йовчев как да изкара автобуса?".
По думите му, именно изкарването на този автобус е „взривило" ситуацията.

Според Милен Шопов, също адвокат, именно това решение издава некомпетентност, податливост, обвързаност и е израз на истеричните вопли на някакви хора, че трябва да си отидат. Няма жив полицейски началник, който да нареди това нещо, категоричен беше той.

Юристите, които са редовни участници в протестите, обясниха и че няма закон, който да им забранява да протестират след 22 часа. Те уточниха, че има Закон за митингите, който обаче „третира само организиран протести". Освен това съществува и „Европейска конвенция за правата на човека, която е доста по-високо от този закон".
Това право не може да бъде ограничавано, обясни Ася Стоянова.

По-рано днес обаче столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че: „след 22 часа законът не позволява събирането на хора и не разбирам защо се очаква аз да направя нещо. Ролята на полицията е да осигури спазването на законите".