"Не може да не знаеш български и да гласуваш", така служебният премиер проф. Огнян Герджиков коментира твърденията за ограничаване на избирателните права на българските изселници в Турция.

Коментарът си проф. Герджиков направи в предаването "Още от деня" по БНТ. Според служебния премиер, въведеното изискване за саморъчно попълване на декларациите за гласуване е било прекрасен начин да стане ясно, че този, който иска да гласува за български парламент, трябва да знае езика, на който се гласува в него.

"Който иска да участва в изборите, трябва да знае този език, който е задължителен за България - българският", посочи той. Според него няма основание страната ни да бъде съдена в Страсбург, каквото намерение заяви председателят на ДОСТ Лютви Местан.

Премиерът бе категоричен, че няма основание да се иска и касиране на изборите. "Не бяха нарушени граждански права", каза Герджиков. "Като се научат да си напишат името на български език, ще гласуват. Негово задължение е да знае български език, защо не изпълнява задълженията си, а иска да изпълнява правата си? Не може само права да имат някои, това е моето разбиране", заяви Герджиков.

Служебният премиер изтъкна още, че за страната ни е добре час по-скоро да има редовно избран кабинет. По думите му формулата за широка коалиция между ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти" не е реалистична и би било изненада за него, реализацията й.

За Борисов тройна коалиция между ГЕРБ, БСП и патриотите била нереалистична

За Борисов тройна коалиция между ГЕРБ, БСП и патриотите била нереалистична

БСП също отхвърли подобна възможност

"Добре е за България час по-скоро да има кабинет. Иначе рискуваме много неща - ще се отрази на европейското председателството, което ни предстои", коментира Герджиков.

Той счита, че двете основни партии ГЕРБ и БСП са се противопоставяли твърде много, за да се коалират: "Трябваше поне някакви резервни ходове да си оставят, те го изключиха категорично".

Според него, след като Реформаторския блок не влезе в парламента, сега вариантите за коалиционна формула не са много, като най-вероятна изглеждала коалицията ГЕРБ - "Обединени патриоти" и евентуално Марешки.

Според служебния премиер, страната ни е успяла да предотврати опитите за намеса в изборния процес. "Аз смятам, че успяхме. Имаше известни опити за намеса, на всички е ясно, но България успя в не малка степен да овладее това", категоричен бе Герджиков.