Да преодолеем кризата на доверието в българското общество - това е голямата ни задача. Няма да се случи днес, няма да се случи утре, но не трябва да допуснем затваряне в тесните си партийни интереси. Ще го постигнем заедно - в тази зала, в тази партия, в този блок. С тези думи председателят на ДСБ Радан Кънев се обърна към делегатите на 12-ото Национално събрание на тъмно сините, което се провежда в зала 6 на НДК.

Събитието бе уважено от лидерите на СДС Божидар Лукарски, на БЗНС Николай Ненчев, както и представители на Движение „България на гражданите", Народна партия свобода и достойнство и членове на гражданския съвет към Реформаторския блок.
На първи ред седеше пък предишният лидер на ДСБ Иван Костов.

Не сме се събрали, за да решаваме вътрешни проблеми, защото работата на партиите е да решават проблемите на хората и обществото, посочи в началото на своето слово Кънев. Той изрази надеждата си делегатите да са в залата в търсене на път отвъд дълбоката и трайна криза на българско общество и упадъка, който не позволява на свободата, пазара и Европа да ни водят към развитие.

Упадъкът изкривява тези шансове и дава сили единствено на олигарсите. „Олигархията - това е неравенство на шансовете, неравенство през закона", разтълкува Радан Кънев и бе категоричен, че смисъл на това събрание и призванието му трябва да бъдат борбата с неравенството пред закона.

Четири риска открои Кънев след загубата на последните избори - маргинализация и изчезване, присъединяване на десни хора към настоящето правителство, нови лабораторни проекти и утвърждаването на ГЕРБ като единствената дясна алтернатива. „Всички тези рискове днес са преодолени чрез Реформаторския блок, макар и без пари, без собствени медии, без представители във властта", настоя Кънев.

Както преди бягаха в ДПС, сега бягат в „България без цензура, анализира той по отношение на онези, които се опитвали да примъкнат десни избиратели към правителството. Успяват да примъкнат единствено себе си към империята на Доган и Пеевски - нека го правят, явно там им е мястото, посочи Кънев.

Проблемите, оставащи пред ДСБ днес, са склонността към мнителност, враждебност съм съюзниците, изолация и затваряне в себе си, както и „натрапеният разговор за ГЕРБ". Този разговор го подхващат недобронамерени медии и коментатори, а напоследък и медиите на Пеевски и партията на Бареков, както и до голяма степен от самите ГЕРБ и БСП.
Те имат интерес да се представят като единствените алтернативи и да пришият всеки към тези две фалшиви алтернативи", анализира лидерът на ДСБ. Николай Бареков пък натрапвал разговора, за да си осигури мястото на Волен Сидеров като „Мара Общата в българската политика".

Реформаторският блок е това, което може да даде отговор на тези рискове, стига той да предложи не съюз от враждебни сили, претендиращи да пазят абсолютната истина, а обединение на хора със самочувствие около общите ценности на българската нация.

За нас тема ГЕРБ няма, светът не се върти около Борисов, а около безработицата, неравенството, беззаконието - това е нашият свят, това са нашите борби. Ние сме остри конкуренти на ГЕРБ, защото предлагаме по-добри решения, а може би и единствените", заяви Радан Кънев. Да се случи това, блокът трябва да се отърси от характерните за разпокъсаната десница през последните години качества - страх, мързел, непоследователност. В каквото и да ме обвинявате, дори най-големите ми критици не са ме обвинявали в тези три порока, настоя Кънев.

Ние сме реформатори реформисти - не вярваме в чудеса", даде да се разбере той. По думите му може би блокът не отговаря на мечтите на милиони, но в реалния свят за 9 месеца не стават чудеса и той никога не е обещавал, че днес от 3% доверието към Реформаторския блок ще бъде 18%.

Не вярваме в чудесата, но вярваме в труда, риска и инициативата - по този начин се движат напред хората, семействата и обществата, сигурен е Кънев. По този път трябва да тръгне българското общество и по този път ще върви Реформаторският блок - без чудеса, но с тежко усилие, увери той.

Ние вярваме в българите - но вярват ли те в нас", запита Радан Кънев и сам си отговори негативно. „Те не вярват на никой и имат основание, но за да потърсим тяхното доверие трябва първо да се повярваме на себе си, да повярваме на своите лидери и на своите съюзници - аз вярвам на всички тях", посочи той и прогнозира, че листата на Реформаторския блок ще бъде изненада за предстоящите европейски избори.

Днес е късно за Орешарски да си тръгне да чуе разума и гласа на улицата, днес е късно за БСП и те ще бъдат свалени на избори, закани се Кънев. Оставката на това правителство минава през съкрушителна загуба за БСП и ДПС, но промяната минава единствено през Реформаторския блок, настоя той.

Успех на 25 май не е цел - целта е българите да се по-богати и по-щастливи. Не е и средство, защото средството е единна, силна и почтена десница. Успехът е само стъпка и днес на 15 март ние правим първата стъпка. Слагам пред вас лидерството си, кариерата си и честта си и моля за подкрепа и доверие", завърши обръщението си Радан Кънев под бурните аплодисменти на над 340 делегати в залата.