В ЕС няма да ни осиновят.

Това заяви министърът по европейските въпроси Меглена Кунева след заседание на Градския съвет към министъра на европейските въпроси, на което са били обсъдени политическите критерии за членство, социалната политика на страната ни, здравеопазването и образованието, както и глава втора „Свободно движение на хора".

Министър Кунева обясни, че са били засегнати проблемите на ромската общност, правата на раково болните и безработицата.

След първи януари 2007 г. българинът ще трябва да стане много по-конкурентноспособен, допълни министърът по европейските въпроси.

По думите й тогава трудовият пазар в страната ще бъде променен и България трябва да е готова за това.

Тя подчерта, че една част от българите ще заминат да търсят по-добра работа в чужбина.

Кунева посочи, че се очаква да се засили дефицитът на работна ръка в някои сектори, който вече се забелязва в някои региони, въпреки безработицата от над 9%.

Относно публикации в пресата, че Великобритания се страхува от наплив на българи и румънци тя каза, че досега никой официален представител или политик не е разговарял с нея по този въпрос.

Деян Колев, представител на ромската организация за образование на ромите, който взе участие в срещата, заяви, че много малко неща са направени, за да се подобри състоянието на ромите.

Той настоя проблемите им да се включат в цялостните документи за развитие на България и тяхното разрешаване да залегне в структурните фондове на ЕС.
Необходимо е ромските въпроси да бъдат осъзнати като проблем на цялото общество, категоричен е той.

Относно проблемите на образованието зам. просветният министър Екатерина Виткова подчерта, че се закриват около 15 помощни училища и се подготвя интеграцията на децата със специфични нужди в общообразователните училища.

Тя бе категорична, че цел на МОН е да се намали броят на отпадащите от училище деца.

Виткова каза, че се търси финансова помощ за осигуряване на архитектурна среда в повечето училища за учениците с увреждания.

Зам. социалният министър Йорданка Христова заяви от своя страна, че МТСП предприема конкретни стъпки за преодоляване дефицита на работна ръка.

Тя съобщи, че социалните помощи вече ще се получават 18 месеца, след което подпомаганият се изключва от системата.
Христова бе категорична, че за този период човек може да си намери работа.