Против отварянето на досиетата на военните разузнавачи се обявиха от „БСП Лява България".

Социалистите  имат и екзотичната идея Комисията по досиетата да бъде превърната в исторически институт, далеч от политиката, и са готови да внесат законопроект с подобно предложение.

„Този път на дневен ред са архивите на Военното разузнаване и пак едни хора, изградили цялата си кариера на гърба на разузнавачите, ликуват пред медиите", обяви в пленарна зала зам.-председателят на парламентарната група на левицата Атанас Мерджанов.

В началото на днешния работен ден за депутатите социалистът обърна поглед към искането за отваряне на досиетата на разузнавачите, като изтъкна: „Подбудител на тяхното осветляване е министърът на отбраната, мощно подкрепян от президента".

Заслужава ли си Военното разузнаване да бъде оголено сега, когато отвсякъде тегнат заплахи? Кой ще се съгласи да сътрудничи, когато утре някой Ненчев може да го разобличи?", поиска да разбере депутатът от столетницата.

Той припомни още, че БСП винаги е била против това на една и съща плоскост да се поставя и доносникът, и разузнавачът. Именно заради това Мерджанов се върна назад във времето и критикува остро Комисията по досиетата, макар и създадена по време на кабинета „Станишев".

„Така и не стана ясно какво означава фактът, че някой има картонче. А колко видни българи бяха окепазени от тази комисия? Омаскараха хора на изкуството", обясни недоволството си социалистът.