Вътрешните министри на ЕС дебатираха бъдещето на Общата европейска система за убежище. Предстои ЕК да представи предложенията за изменения в процедурите за убежище, условията за приемане и признаването на статут на закрила, както и европейска система за презаселване, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Категорични сме в позицията си, че законодателните предложения следва да бъдат разглеждани паралелно и в тяхната цялост“, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова. „Важно е провеждането на политически дебат по регламента Дъблин, за да се постигне трайно и работещо решение, което да гарантира справедливо разпределение на отговорностите по приема на бежанци между всички държави-членки. При наличие на силен миграционен натиск, тежестта не трябва да пада само върху държавите на предна линия”, подчерта още тя.

България приветства поставянето на миграцията като явление с глобални измерения на обсъждане в световен формат, тъй като обединяването на световните усилия може да адресира правилно разрешаването на конфликтите и по-успешното подпомагане на лицата, които в действителност се нуждаят от закрила.

По отношение на политиката на солидарност, вътрешният министър подкрепи установяването на унифициран набор от отговорности между държавите-членки и настоя за допълнително внимание върху ситуацията на външните граници на Съюза.

Считаме за основен приоритет на новата Агенция за гранична и брегова охрана засиленото сътрудничество с третите съседни страни“, подчерта министър Бъчварова. То е ключово за допълнителното укрепване на външните граници, развиване на механизма за ранно предупреждение, за подобряване на връщанията. България се отнася положително към обсъждането на предложението за създаване на Европейска система за електронно разрешаване на пътуванията.

„Считаме, че преди изготвянето на законодателно предложение е добре да се проведе проучване, в което да се отговори на всички открити въпроси относно параметрите на системата и как те се отнасят към пакета „Интелигентни граници“, допълни тя. В контекста на пакета, българският вътрешен министър изрази благодарност към Холандското председателство и към всички държави, които подкрепиха искането на България за предоставяне на ограничен достъп до шенгенската Визова информационна система за целите на извършването на справки от българските власти.

Уверена съм, че и със Словашкото председателство ще продължим да работим в дух на добро сътрудничество, за да превърнем тази воля в реален факт“, каза министър Бъчварова.

Тя постави на вниманието на Съвета и друга важна за България тема – статута на вътрешните граници, за които все още не е взето решение за премахване на граничния контрол.