Изборна умора безспорно има. Трудно е да се направи прогноза и колко хора ще гласуват зад граница. Това заяви Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК пред БНТ.

Той посочи, че българските избиратели от чужбина, които гласуват в последните пет предсрочни парламентарни избори в последните две години, са между 170-215 000 души. В чужбина няма и политическа оферта към избирателите извън страната, каза Манов, който не очаква толкова голяма избирателна активност от другите държави, която да надвиши над 200 000 души. Десетина би трябвало да бъдат избраните депутати с гласовете от чужбина.

По думите му честото протичане на избори довело и до рутина в протичането на вота. Манов не очаква да има затруднения в организацията на изборите в чужбина, като в поредицата от предсрочни избори Министерство на външните работи и ЦИК се научили да работят с българите зад граница.

В чужбина видеонаблюдение и видеозаснемане няма. Не пречи обаче да има пряко излъчване от наблюдателите. Това, което притеснява Манов, е, че се бави рутинната процедура със сертифицирането на машините. Какво прави ЦИК от толкова избори насам, че не си уточни тези базови понятия, недоумява Стефан Манов.

ЦИК даде указания стъпка по стъпка за работата на СИК

ЦИК даде указания стъпка по стъпка за работата на СИК

Ето как ще се процедира след края на гласуването и при отчитането на резултатите