България и Румъния не са жертвен агнец на Шенген, заяви унгарският посланик Юдит Ланг в отговор на въпрос на news.bg: „Не станаха ли двете страни изкупителни жертви на проблемите в Шенгенската зона?"

Посланик Ланг даде брифинг в посолството на Будапеща в София във връзка с изтичащото след ден унгарско председателство на Европейския съюз.

Ръководителката на унгарската мисия подкрепи позицията си с аргумента, че и България, и Румъния са покрили всички онези технически критерии, покрити и от страните, които вече са се присъединили към Шенген.

Унгарската пратеничка в столицата ни заяви още, че страната й е положила доста усилия за включване на двете държави в Шенгенското споразумение. Като особено постижение в това направление тя посочи съгласието, постигнато по време на заседанието на 9 юни т.г. на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС, крайният срок за вземане на решение да е не по-късно от края на септември тази година. Ланг изрази своето убеждение, че ще бъде постигнат политически консенсус.

Друг успех на унгарското председателство, посочен от посланик Ланг, е подписването на пакта „Евро +", който, по думите й, заема важно място в развитието на еврото. Въпреки това Унгария не е подписала пакта.

В отговор на въпрос на news.bg защо страната й не се присъедини към „Евро+", Ланг се задоволи само да обобщи, че в Будапеща „не са съгласни с някои формулировки в текста на пакта".

Сред най-големите успехи на унгарското председателство Н. Пр. Юдит Ланг отбеляза проведеният през юни т.г. Европейски съвет, по време на който държавите-членки постигнаха съгласие, че преговорите с Хърватия ще приключат по време на лидерството на Будапеща (до края на юни), а договорът за присъединяване на Загреб ще бъде подписан до края на декември т.г.

През юни Евросъветът одобри и Европейската рамка за национални стратегии за интеграция на ромите, която също бе сред приоритетите на унгарското председателство.

Специално участие в пресконференцията взеха и другите двама членове на т. нар. председателско трио - посланикът на Белгия в България Н. Пр. Марк Микелсен и Н. Пр. Рафаел Мендивил, посланик на Испания в България.

Двамата посланици коментираха, че по време на унгарското председателство на ЕС икономическата машина на Европа е била върната обратно на релсите. Добрата новина е, че Европа успешно се справи с кризата, заяви посланик Марк Микелсен.

От 1 юли т.г. председателството на ЕС се поема от Полша, която в трио с Дания и Кипър, ще наследи унгарското председателство.

Полша ще работи частично по задачите, които Унгария е започнала, и отчасти по нововъзникналите проблеми, като свързаните с последиците от събитията в Северна Африка - и най-вече миграцията към Стария континент - която също бе много важна задача за председателството на Будапеща.

Целта на бъдещото полско-унгарско тясно сътрудничество на върха е 2011 г. да приключи като една успешна за Европа година.