Афишираният от някои среди алтернативен избор Русия или Турция е манипулативна подмяна на основния политически смисъл на знаковото слово на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Избирателят на ДПС не трябва да бъде принуждаван да прави подобен избор,  подчинен на една погрешна и несъществуваща политическа теза.

Това заявяват в съвместно изявление новите трима ръководители на ДПС, които заеха ръководството на партията след скандалното отстраняване на предишния лидер Лютви Местан.

В изявлението, разпространено от пресцентъра на ДПС късно тази вечер се посочва, че именно поставянето на подобен избор води до разделяне, противопоставяне и конфронтация и всички рискове, които следват от това за Балканите.

Речта на Ахмед Доган се определя отново като „ключово послание към политическото ръководство на ДПС за гарантиране и запазване на политическата стабилност в региона и сигурността на Република България.

„Триумвиратът” Рушен Риза, Мустафа Карадайъ, Четин Казак заявява, че категоричният им избор е за мира, стабилността и сигурността, а не на дестабилизацията и конфронтацията, защото „етно-религиозните малцинства на Балканите биха били сигурните жертви на такъв избор”.

От ДПС заявяват, че ще продължат своите стратегически партньорства с Република Турция и другите страни от региона в дух на запазване и развиване на евроатлантическите ни и европейски ценности. Продължаваме да подкрепяме усилията на Република Турция за пълноправно членство в Европейския съюз.

Няма да допуснем създаването на кризисна ситуация нито в структурите на ДПС, нито в обществено-политическото пространство”, заявяват съпредседателите и гарантират, че всичките им действия са продиктувани от съзнанието за отговорността, която носят както пред членовете и избирателите на ДПС, така и към цялото общество, а действията им се ръководят от желанието за връщане на "нещата в хода на политическата нормалност".

В края на изявлението се посочват, че всички решения на ДПС са в съответствие на Устава и програмните документи на партията, подвластни единствено на неизменния демократичен принцип за взимането на тези решения - структурите имат волята и правото да определят политиката, която ще правят и следват, съобразно философията на ДПС и нашите фундаментални ценности.

Паралелно с изявлението на тримата ръководители на ДПС от пресцентъра на партията разпространиха и решението на Областния съвет на ДПС Кърджали да възложи временно изпълнението на функциите на председател на областния съвет на ДПС Кърджали  на зам. областния председател и дългогодишен кмет Хасан Азис.

Смяната се налага заради продължаващото отсъствие на областния председател на ДПС Кърджали на поредни заседания на Общинския съвет, което проваля сесиите.