Средствата, които не достигат в проектобюджета за следващата година за армията са свързани с ангажиментите ни за модернизация и участие в мисии.

Това заяви в Народното събрание министърът на отбраната Веселин Близнаков.

Той прогнозира, че заложените в проектобюджета за 2007 година в размер на 2.28% от БВП биха създали голямо напрежение и министерството и армията няма да могат да изпълнят своите задачи.

Парламентарната комисия по отбрана излезе с политическа инициатива да се изтегли срокът за професионализация на армията с две години напред, за което е нужен ресурс около 50 млн. лева, а до момента няма една стотинка за това, каза още министър Близнаков, цитиран от Дарик радио.

Министърът заяви, че ще обсъди проблема с председателя на комисията по отбрана в парламента. В рамките на парламентарния контрол военният министър отговаря на въпрос за съдбата на висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия, като обясни че нуждите на армията ни не налагат акредитация на това училище.

Само 36 души завършват тази година, а за следващата година има записани 7 кандидати, което не оправдава увеличаването на административния капацитет, защото акредитацията на училището би струвала около 20 милиона лева, каза още министър Близнаков.