Не търсете навсякъде конспирация. Голям брой от промените, които се правят в политиката, включително и в европейската, се правят просто от глупост.

Това важи и за българските политици, категоричен бе математикът проф. Михаил Константинов в коментар за промените в Изборния кодекс в студиото на БиТиВи.

По думите му Избирателния кодекс трябва да се променя година преди национални избори, а сега това се прави шест месеца преди президентските избори. Според Константинов това се прави и заради референдума, иницииран от Слави Трифонов.

Отделяли референдумите от изборите, за да не затруднявали избирателите

Отделяли референдумите от изборите, за да не затруднявали избирателите

А и за да не бъдели поставени под подозрение, че бавели референдума

Прогнозата на професора е, че ако президентът решава кога да насрочи допитването, той ще го обедини с вота за държавен глава. В противен случай държавата ще трябва да похарчи допълнителни средства, прогнозира математикът.

Като съществена промяна, която ще има и пряко отражение, Михаил Константинов коментира въвеждането на позиция „не гласувам за никого”, което на практика ще вдигне прага за влизане в парламента на база брой подадени гласове и изборна активност. Ако сега една партия влиза средно със 130 хил. гласа, в бъдеще ще са нужни около 150 хил. гласа, обясни проф. Константинов.

Задължителното гласуване той коментира като ”много шум за нищо”, тъй като не може едно нещо да е задължително, ако законът не предвижда съответните санкции.