Не вземайте кредити. Това посъветва бившият премиер и финансов ексминистър Пламен Орешарски в предаването „Тази неделя” по БиТиВи.

Кредитите винаги водят до загуба на благосъстояние в бъдеще, обясни той.

„Банките са стабилни. Няма сериозни заплахи”, изтъкна Орешарски.

Той е разочарован от актуализацията на бюджет 2015. Това било лоша база за следващата година.

За бюджет 2016 той подчерта: „Вероятно г-н Горанов е прав като казва, че това е възможният бюджет”. Липсва политика в бюджета, според Орешарски.

Характерно за бюджетите на ГЕРБ е липсата на политики, които да чертаят по-добро бъдеще, смята той. Орешарски е притеснен от новите дългове, заложени за 2016.

И в този мандат не виждам нищо, освен опити да се диагностицира колко болно е здравеопазването, посочи той за здравната реформа. От 15 години се знаели проблемите на сектора. Досега всеки министър е по-добър в диагнозата, отколкото в лечението, смята експремиерът.

Аз като министър-председател не знаех за разработката „Червеи”, коментира той друг актуален скандал. Впоследствие научил, че уж се подслушвали протестиращи. После станало ясно, че не е така. За какво е тази разработка Орешарски и до днес не знае. Предполага , че делото ще е поредната шумна политическа кампания.

Очаква тези, които са лансирали тезата за подслушвани протестиращи, да се извинят.

Днес страната е друга, доволен е Пламен Орешарски, обяснявайки, че това е отчасти и благодарение и на неговия мандат. Даде и оценка на премиера Бойко Борисов, който бил повлиян и от краткия му мандат.