България не е давала официална позиция за предстоящия референдум за независимост в Иракски Кюрдистан. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по повод въпроса на народния представител Елена Йончева относно българската позиция, изразена по време на срещата с държавния глава на автономията Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.

Йончева изрази недоумението си, че за посещението при Борисов информацията е дошла от кюрдски медии.

Колеги, нека да погледнем първо добронамерено, обърна се Борисов към депутатите. Той се мотивира, защо максимално тихо са се опитали да мине това посещение. Сред аргументите бе и този, че основните армии, които се бият срещу Ислямска държава са именно техни. "Тук спирам. Надали е важно да правим манифестации и посрещания на фронтови армии", посочи Борисов.

Той информира, че проведената среща е била част от усилията на Иракски Кюрдистан да представи пред международната общност идеята за провеждане на референдум за обявяване на независима държава.

Борисов не е обещавал военна помощ на президента на Иракски Кюрдистан

Борисов не е обещавал военна помощ на президента на Иракски Кюрдистан

Обсъдили противодействието на тероризма

Премиерът информира още, че за това как и кога ще бъде съобщено за срещите, се взима решение на самите тях.

Той бе категоричен, че българското правителство не е вземало отношение по темата. "Не сме вземали отношение по темата, той искаше само да ни го представи. Ние позиция не сме давали. Ако трябва да се дава - това трябва да направи Народното събрание", констатира Борисов. Министър-председателят каза още, че официалната българска позиция е в подкрепа единството и суверенитета на Ирак.

Относно непосредствените приоритети, които си поставя са борбата срещу ИДИЛ, преодоляване на съществуващите различия между правителствените и регионалните власти.

Елена Йончева попита в контекста на заявеното от Борисов намерение да бъде мост между Ердоган и Меркел - дали се е опитвали да окаже международна подкрепа за провеждането на този референдум при посещението си в Брюксел. Борисов бе категоричен, че темата за предоставяне на военна помощ не е разисквана и не са поемани ангажименти.

Той посочи, че ако нашите предприятия във въоръжения комплекс Сопот и Карлово са били с размразени цехове, "Всичко това отива в местата, където има военни действия", посочи Борисов.

Той изтъкна, че ангажимент за подкрепа не е изразяван по никакъв начин. "Нашата позиция е за единен Ирак. По никакъв начин не е повдиган въпросът в Германия или във Франция", посочи Борисов. По думите му, ако откаже подобна среща, след като са я поискали, това пак би било взимане на страна.

"Много хора по света гледат телевизия, слушат", коментира министър-председателят. Той посочи, че държави къде - къде над нас с експертиза, всеки ден са торпилирани.

"За съжаление с днешния отговор аз привличам това внимание и се надявам с това да спрем", каза още той.