Обещал ли е премиерът Бойко Борисов предоставяне на военна помощ на Иракски Кюрдистан? Този въпрос смути червената депутатка Елена Йончева.

Йончева е притеснена от среща на министър-председателя с президента на Иракски Кюрдистан. "Смятам, че е странно една такава среща да не е обявена пред българските медии", коментира тя.

Малко по-късно външният министър Екатерина Захариева обясни, че срещата е част от обиколката на президента в региона, а с премиера Борисов обсъдили противодействието на тероризма.  

"Обмяната на информация по отношение на сигурността и борбата с тероризма е основен приоритет и се обсъжда със всички, които могат да допринесат в тази борба", заяви Екатерина Захариева.

Масуд Барзани е имал среща с председателя на парламента, с министъра на икономиката и министъра на туризма.  "Не виждам нещо, което да е за притеснение", категорична е Захариева.

"Ние имаме контакти с Кюрдистан и интереси в икономическото сътрудничество и общи интереси на целия демократичен свят със стабилните държави в Азия, в Близкия Изток и в Северна Африка, които се борят с тероризма", изтъкна първият ни дипломат и добави, че срещата между Борисов и Барзани е била приятелска. Според нея опасението на червените, че е обещана военна подкрепа, е неоснователно.