Народното събрание прие на второ четене Закон за предоставяне на помощ за изплащане задълженията на „Национална електрическа компания“ (НЕК).

Припомняме, чрез увеличението на бюджета на Министерството на енергетиката се предоставя финансова помощ за изплащане на присъдените суми на "Росатом" по арбитражното дело по проекта АЕЦ „Белене”.

Кой, кога и кого е излъгал за "Белене" - депутатите взаимно се обвиняват

Кой, кога и кого е излъгал за "Белене" - депутатите взаимно се обвиняват

Дебатът по окончателното одобрение на заема за НЕК за делото за АЕЦ "Белене"

Законът предвижда помощта да се предостави въз основа на Споразумение между министъра на енергетиката и НЕК, одобрено от Министерския съвет, наведнъж или на части.

Преди да гласуват в парламентарна зала депутатите се изпокараха за законопроекта и за това каква е истината за проекта „Белене”.

Червените бяха категорични, че няма да подкрепят проекта. Румен Гечев от БСП настоя да се запише сумата на заема в законопроекта за отпускането му, както да се запише и срока, за който той трябва да се изплати.

Припомняме, вчера бюджетната комисия одобри на второ четене законопроекта за заема.

През месец юни 2016-та г. Международният арбитражен съд постанови решение по арбитражното дело, с което осъжда НЕК ЕАД да заплати на „Атомстройекспорт“ АД  дължимите суми за произведеното оборудване, съгласно подписаното на 05.11.2008 г. Допълнение 5 за поръчка и производство на оборудване с дълъг цикъл на производство.

ЕК: Не сме обсъждали помощта за АЕЦ „Белене”

ЕК: Не сме обсъждали помощта за АЕЦ „Белене”

Комисията напълно уважава правото

Съгласно Арбитражните правила на Международния арбитражен съд решението е окончателно и задължително за страните и следва да се изпълни незабавно. Международният арбитражен съд осъжда НЕК ЕАД да заплати 550 млн. евро – главница, разходи за изграждане на оборудването и съдебни разноски. Заедно с лихвите дължимата сума към 19-ти септември възлиза на 628 млн. евро.

За да се спазят правилата за държавните помощи, в закона е регламентирано, че възмездната финансова помощ ще се предостави на НЕК ЕАД след положително решение от страна на Европейската комисия, посочват още от министерство на енергетиката.