С 50 на сто се е увеличил износът на отбранителната индустрия за 2015 година в сравнение с 2014-та. Това бе отчетено при откриването на 12-то изложение „Хемус” в Международния панаир в Пловдив. Фирмите са продали изделия за над 640 милиона евро.

Основните пазари за фирмите от българската отбранителна индустрия са Ирак, Саудитска Арабия, Индия, Афганистан и САЩ.

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви на откриването на изложението,  че целта е до 2024 година бюджетът за отбрана да стигне 2% от БВП

Той подчерта, че в изпълнение на програмата 20/20 за развитие на отбранителните способности на българските въоръжените сили се предвижда до 2018 година бюджетът за отбрана да не се намалява под нивото на 2014 година, като с плавно нарастване той трябва да достигне до 2024 година до 2% от БВП.

В предстоящата модернизация на българската армия министър Ненчев се надява да се включат и фирмите от отбранителната индустрия, въпреки че компаниите от отбранителната индустрия са изправени пред сериозни изпитания и затруднения. 

"За успешното реализиране и постигане на желаните способности държавата ще разчита изключително много на активното участие на индустрията и научноизследователските среди", заяви министър Ненчев, който се гордее с постиженията на българската отбранителна индустрия на световно ниво.  

В изложението „Хемус 2016” участват 63 фирми и организации, от които 41 са български

Изложбата е предназначена за всички български и чуждестранни фирми и граждани, както и за организации с нестопанска цел, които осъществяват научноизследователска, производствена и търговска дейност в областта на отбранителната техника, както и в направленията „антитероризъм” и „сигурност”.

В съпътстващата програма е предвидена международна научна конференция на тема "Научните изследвания - ключов фактор за придобиване на нови отбранителни способности", която е под патронажа на Министерство на отбраната.

Пловдив ще е домакин на заседание на Комитета на Партньорството за бойни припаси към НАТО. Предвиждат се още стрелби на Централния артилерийски полигон „Змейово“ и демонстрации на бойни умения в екстремни ситуации на брега на Марица край Панаира.