За нас най-важното е да се уверим, че напредъкът тук е необратим. Това заяви министърът по европейските въпроси на Холандия Бен Кнапен след срещата си с българския външен министър Николай Младенов, на която бе дискутирана темата за присъединяването на България към Шенген.

Няма съмнение в мотивацията и политическата воля на хората, които се занимават с това в България, но искаме да сме уверени, че тези промени ще бъдат устойчиви и постоянни, поясни Кнапен.

Той разказа, че сутринта е посетил българо-турската граница, за да се запознае с постигнатото на техническото ниво в граничния контрол. Кнапен подчерта, че за влизането ни в Шенген са важни не само техническите стандарти, но и функционирането на съдебната система, което не може да стане за една нощ.

Припомняме, преди дни същата теза застъпи и шефът на еврокомисията в германския Бундестаг, според когото не е достатъчно само техническа готовност за Шенген.

От своя страна Николай Младенов каза, че по време на срещата са разговаряли за подготовката на страната ни за присъединяване към шенгенското пространство и изказа благодарност към холандския министър за това, че категорично отбелязва политическата воля и постигнатото от българското правителство в тази насока.

Усилията на България няма да спрат с датата на присъединяването. Те ще продължат с пълна сила и след това, категоричен бе Николай Младенов.