Президентът Георги Първанов посети Азербайджан по покана на своя азербайджански колега Илхам Алиев.

Двамата държавни глава обсъдиха въпроси от двустранните отношения и сътрудничеството в областта на икономиката.По време на разговорите бе отделено особено внимание на взаимоотношенията в областта на енергетиката и енергийната сигурност.

Президентите Първанов и Алиев потвърдиха предишната си договореност за доставки на азербайджански природен газ за нуждите на България, като заявиха, че съответните компании от двете страни трябва да започнат незабавно преговори.

Двамата се обединиха във виждането, че проектът НАБУКО трябва да бъде реализиран, защото предлага на европейските страни - потребители реална диверсификация на доставките на синьо гориво.

За осъществяването на проекта обаче е нужна по-голяма активност в политически план. Държавните глави също така коментираха  ролята и възможностите на другите страни от каспийския регион по отношение на реализацията на бъдещия газопровод.

Илхам Алиев потвърди участието си в срещата на върха "Природен газ за Европа: сигурност и партньорство" през април, чиято тема, отбеляза той, е много актуална и провеждането на форума е навременно.

Припомняме, след заседанието  на съвета по газовата криза в началото на януари държавният отново подчерта необходимостта да се разширят възможностите за осигуряване на допълнителни ресурси за енергийната ни система.

Той акцентиран върху нуждата от създаването на газова връзка Комотини - Димитровград, за да се ползват договорените количества от Туркменистан, Азербайджан, Узбекистан, Египет. По този начин ще има не само алтернативни източници, но и трасета, поясни Първанов.