По-ефективното противодействие на разпространението на радикализма и тероризма в глобален мащаб и в Европа обсъдиха председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Димитър Георгиев и европейския комисар за Съюза на сигурност Джулиан Кинг. Информацията е на ДАНС.

Сред основните теми на разговора беше и проблемът с незаконната миграция и усилията на българските власти за справянето с него.

България като страна-членка с външни граници за Европейския съюз (ЕС) е изправена пред сериозен миграционен натиск. Рисковете пред страната ни са свързани с инфилтрирането на чуждестранни бойци, пътуващи към и от зони на конфликти.

На срещата бе обсъдено и предстоящото през 2018 г. българско председателство на Съвета на ЕС.

В Националния контратерористичен център в ДАНС Джулиан Кинг видя работата на центъра, опериращ в непрекъснат 24-часов режим.

Еврокомисарят изтъкна като положителна стъпка на българските власти в укрепването на сигурността изграждането в ДАНС на Национално звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците в Република България, превозвани по въздух. С него страната ни се нарежда сред първите четири държави-членки на ЕС с функциониращо PNR звено.