Въобще да не разчитате, че ще се пропукам за незаконните отпадъци. В това бе категоричен служебният министър на околната среда и водите Асен Личев на пресконференция пред журналисти, посветена на представянето на "Зелената книга".

"Да не си мислите, скъпи колеги, че съм се отказал да спирам вноса на отпадъци. Независимо от индикациите, които се усещат като натиск и миризма отвън - не физически, защото мен трудно могат да ме преборят с тези килограми, продължава подготовката, както си я бях замислял. Тя ще бъде в съответствие със Закона за околната среда, Закона за управление на отпадъците, Конституцията и Регламента на ЕС за отпадъците", категоричен бе Личев.

Ревизоро открил незаконни сметища и в Натура

Ревизоро открил незаконни сметища и в Натура

Когато наказвали кметове, ги нападали по партийна линия

По думите му, въпреки че е изтръскана торбата с парите, изневиделица излезли няколко най-различни документа. Днес например излязъл документ, който бившият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро одобрил ДМС-то - допълнително материално стимулиране - на ОПОС, което е в размер на над 500 000 лв. или 200% при среден процент на администрацията на министерството - 40%. Вероятно това било направено, защото ОПОС отхвърлил две задачи, които съставляват дефицита на МОСВ в размер на 8.5 млн. лв. Тази история в момента се проучва, ще бъдат дадени подробности.

Вчера от МОСВ изпратили до Министерски съвет показания как да бъде изпълнено екологичното законодателство, включително и това за Закона за биологичното разнообразие по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. Дадена е възможно най-кратката процедура, за да не се спъва отговорността и усилията на служебното правителство, увери министър Личев.

Сметища в ниви завариха екоинспектори край Банкя

Сметища в ниви завариха екоинспектори край Банкя

Предписаха на кмета да се справи с почистването

Изпълнителният директор по "Околната среда" Росица Карамфилова представи "Зелената книга" на пресконференция в ресорното министерство.

"Зелената книга" представлява оценка на състоянието на околната среда за 2019 г. В доклада, който е от 300 страници, са описани какви са основните тенденции, проблеми, предизвикателства и какво е основното състоянието на околната среда през 2019 г. Докладът е приет на заседание на Министерски съвет и с протокол номер 31.

Докладът се състои от 16 раздела и всеки един от разделите са поставени ключови въпроси и послания. Първият раздел е "Емисии за вредни вещества и качество на атмосферния въздух". Тенденцията е, че за последните 29 години намаляват емисиите на основните замърсители с изключение на фините прахови частици. Причината за нарастване е изгарянето в битовия сектор.

Другият проблем е замърсяването с фини прахови частици 10 - 60% от населението на страната живее при нива на замърсяване над допустимото. 13 от общините, които са включени в наказателната процедура са си спазили нормите по отношение ФПЧ 10.

Вторият раздел е "Изменение на климата". Третият ключов раздел, който е описан е "Управление на водни ресурси и качество на водите". Увеличил се е броят на действащите пречиствателни станции за отпадъчни води, през 2019 г. се запазва тенденцията за подобряване качеството на повърхностните води в страната. Забелязва се запазване качеството на повърхностните води.

Четвъртият раздел е "Земеползване и състояние на почвите". За периода 2019-2020 г. се увеличава тенденцията за запазване на площите с обработваеми земи. Почвите са в добро екологично състояние, увери Карамфилова.

Петият раздел е "Биологично разнообразие, национална екологична мрежа "Екосистеми". Площта на защитените територии се е увеличила, като представлява 5.27% от територията на страната.

Шестият раздел е "Гори". Горите са в значително подобряване и са в добро здравословно екологично състояние.

Седмият раздел е "Отпадъци и материални ресурси". Налице е трайна тенденция към намаляване на количеството на битовите отпадъци, които са функция както на производството, така и на потреблението.

Осмият раздел е "Радиационни характеристики на околната среда".

Деветият раздел е "Шум в околната среда". Проверени са над 480 промишлени източника от шум в околната среда, като само при 5 от тях са констатирани отклонения от нормативните изисквания.

Раздел 10 е "Енергетика"

Раздел 11 "Транспорт"

Раздел 12 "Финансиране на дейностите по опазване на околната среда"

Раздел 13 "Оперативна програма Околна среда 2014-2020"

Раздел 14 "Предприятие за управление дейностите по опазване на околната среда"

Раздел 15 "Превантивни инструменти за интегриране на целите за опазване на околната среда в инвестиционните проекти и действащи инсталации"

Раздел 16 "Повишаване на екологичното съзнание и култура"

Всеки ден МОСВ ни информира какъв въздух дишаме

Всеки ден МОСВ ни информира какъв въздух дишаме

Подготвят месечен справочник за състоянието на водите